2

foto: tapetus.pl |
Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na proste i smaczne potrawy, które możecie przyrządzić bardzo szybko, zarówno na grillu ogrodowym, domowym elektrycznym jak i na grillu jednorazowym, który można zabrać ze sobą w plener.
Zatem jeśli znudziły się wam już kiełbaski oraz kilka standardowych dań z grilla zapraszamy do lektury oraz życzymy smacznego!
PRZEKĄSKI
Grillowane pieczarki z farszem ryżowym

Źródło: mariasmat.blogspot.com
Składniki:
- 4 duże pieczarki
- 100 gram ugotowanego ryżu
- 3-4 łyżeczki oliwy lub oleju
- 100 gram startego sera
- sól, pieprz, chilli
- folia aluminiowa
Przygotowujemy farsz mieszając ryż z przyprawami. Pieczarki drążymy w środku i wypełniamy je farszem. Posypujemy startym serem. Kładziemy na folii aluminiowej, polewamy łyżeczką oliwy, zawijamy i kładziemy na grilla na około 15 minut.
Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Składniki:
Cukinię po obcięciu końcówek pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich przyprawić pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Posmarować każdą roladkę olejem i grillować przez około 5-7minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Szparagi w boczku z parmezanem

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Składniki:
Szparagi przed grillowaniem należy gotować przez kilka minut we wrzącej wodzie aby stały się lekko miękkie. Po ugotowaniu hartujemy pod strumieniem lodowatej wody. Następnie owijamy każdy z nich plastrem boczku, wszystkie umieszczamy na folii aluminiowej, oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem, zawijamy folię i grillujemy przez około 10 minut.
RYBY
Grillowane filety z łososia

Źródło: oppskrift.klikk.no
Składniki:
Dorsz jest rybą tak smaczną sama samą w sobie, że nie potrzebuje wielu zabiegów oraz przypraw. Zatem obsypujemy filety solą i pieprzem a następnie grillujemy po kilka minut na każdej stronie.
SZASZŁYKI
Szaszłyki z klopsikami z mięsa mielonego i warzywami

Źródło: oppskrift.klikk.no
Składniki:
Wymieszaj mięso mielone z przyprawami i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Uformuj małe klopsiki. Potnij w niewielkie kawałki wszystkie warzywa. Nadziej na patyczki mięso i warzywa naprzemiennie, według uznania. Polej gotowe szaszłyki odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj je około 10 minut odwracając co jakiś czas.
Szaszłyki z owoców morza

Źródło: www.mojegotowanie.pl
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- pęczek świeżej bazylii
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- Sos czosnkowy
- wykałaczki
Cukinię po obcięciu końcówek pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich przyprawić pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Posmarować każdą roladkę olejem i grillować przez około 5-7minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Szparagi w boczku z parmezanem

Źródło: www.mojegotowanie.pl
- pęczek szparagów
- 8 plastrów chudego boczku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Folia aluminiowa
Szparagi przed grillowaniem należy gotować przez kilka minut we wrzącej wodzie aby stały się lekko miękkie. Po ugotowaniu hartujemy pod strumieniem lodowatej wody. Następnie owijamy każdy z nich plastrem boczku, wszystkie umieszczamy na folii aluminiowej, oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem, zawijamy folię i grillujemy przez około 10 minut.
RYBY
Grillowane filety z łososia

Źródło: oppskrift.klikk.no
Składniki:
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, przypraw oraz posiekanego drobno czosnku. Filety z łososia dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w niej na kilka godzin. Po tym czasie można go od razu grillować przez ok. 5-8 minut na każdej stronie.
Dorsz z grilla

Źródło: www.mojegotowanie.pl
- 2 filety z łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, przypraw oraz posiekanego drobno czosnku. Filety z łososia dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w niej na kilka godzin. Po tym czasie można go od razu grillować przez ok. 5-8 minut na każdej stronie.
Dorsz z grilla

Źródło: www.mojegotowanie.pl
- 3 filety dorsza
- sól morska
- pieprz
Dorsz jest rybą tak smaczną sama samą w sobie, że nie potrzebuje wielu zabiegów oraz przypraw. Zatem obsypujemy filety solą i pieprzem a następnie grillujemy po kilka minut na każdej stronie.
SZASZŁYKI
Szaszłyki z klopsikami z mięsa mielonego i warzywami

Źródło: oppskrift.klikk.no
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 kolba kukurydzy
- Kilka pieczarek
- 1 cukinia
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz, sól, papryka, bazylia, oregano
- Patyczki do szaszłyków
Wymieszaj mięso mielone z przyprawami i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Uformuj małe klopsiki. Potnij w niewielkie kawałki wszystkie warzywa. Nadziej na patyczki mięso i warzywa naprzemiennie, według uznania. Polej gotowe szaszłyki odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj je około 10 minut odwracając co jakiś czas.
Szaszłyki z owoców morza

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Składniki:
Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i papryczką chili oraz odrobiną soli. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy krewetki na około 30 min. Mango oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian paprykę, mango i krewetki. Polewamy całość pozostałą marynatą, doprawiamy pieprzem, i sosem sojowym. Grillujemy przez około 10 minut, często odwracając.
GRILLOWANIE NA SŁODKO
Ananas grillowany w miodzie

Źródło: www.mojegotowanie.pl
- kawałek imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1–2 łyżku soku z limonki
- pęczek kolendry
- 1 papryczka chili
- 12 dużych krewetek
- 1 mango
- 1 duża zielona papryka
- sól, pieprz
- sos sojowy
Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i papryczką chili oraz odrobiną soli. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy krewetki na około 30 min. Mango oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian paprykę, mango i krewetki. Polewamy całość pozostałą marynatą, doprawiamy pieprzem, i sosem sojowym. Grillujemy przez około 10 minut, często odwracając.
GRILLOWANIE NA SŁODKO
Ananas grillowany w miodzie

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Składniki:
Ananasa obrać, wyciąć twardą część ze środka i pokroić w plasterki. Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód, sok z cytryny i imbir. Zanurzyć w niej ananasa na pół godziny. Piec na grillu po kilka minut z obu stron. Podawać posypany płatkami migdałowymi.
NAPOJE
Bezalkoholowe, domowe piwo jabłkowe

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Lemoniada

źródło: lemoniadowy.salon24.pl
- 1/2 świeżego ananasa
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub świeżo startego na drobnych oczkach
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Ananasa obrać, wyciąć twardą część ze środka i pokroić w plasterki. Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód, sok z cytryny i imbir. Zanurzyć w niej ananasa na pół godziny. Piec na grillu po kilka minut z obu stron. Podawać posypany płatkami migdałowymi.
NAPOJE
Bezalkoholowe, domowe piwo jabłkowe

Źródło: www.mojegotowanie.pl
Składniki:
W sokowirówce wyciskamy sok z jabłek, cytryny oraz mięty. Ściągamy wierzchnią pianę i dolewamy wodę gazowaną.
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 l wody gazowanej
- 1 cytryna
- pęczek świeżej mięty
W sokowirówce wyciskamy sok z jabłek, cytryny oraz mięty. Ściągamy wierzchnią pianę i dolewamy wodę gazowaną.
Lemoniada

źródło: lemoniadowy.salon24.pl
Składniki:
Cytryny wycisnąć, do soku dodać miód, imbir i wodę. Składniki dobrze ze sobą wymieszać. Można dodać więcej miodu, według upodobania.
- kilogram cytryn
- 5-6 łyżeczek miodu
- Łyżeczka startego, świeżego imbiru
- Pół litra wody (może być gazowana)
Cytryny wycisnąć, do soku dodać miód, imbir i wodę. Składniki dobrze ze sobą wymieszać. Można dodać więcej miodu, według upodobania.
Reklama
To może Cię zainteresować
5
02-10-2013 23:31
0
0
Zgłoś