Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Reklama

Rata w Norwegii już od618kr

Sprawdź ratę

Usługa realizowana przez DigiFinans.no | Priseksempel: Eff. rente 15,82%, 100 000 kr. over 5 år, etablering 950 kr., Tot. 142 730 kr.

2
Kilka praktycznych pomysłów na letnie grillowanie!

 
 foto: tapetus.pl
Sezon letni w pełni, a więc i czas przyrządzania i spożywania potraw z grilla na świeżym powietrzu nadal trwa. Lubicie robić sobie przerwy przy engansgrillu podczas pieszych wędrówek i pikników lub organizować spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy ogrodowym stole a nie macie pomysłu, co pysznego można przygotować? Spieszymy z pomocą!



Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na proste i smaczne potrawy, które możecie przyrządzić bardzo szybko, zarówno na grillu ogrodowym, domowym elektrycznym jak i na grillu jednorazowym, który można zabrać ze sobą w plener.

Zatem jeśli znudziły się wam już kiełbaski oraz kilka standardowych dań z grilla zapraszamy do lektury oraz życzymy smacznego!

PRZEKĄSKI

Grillowane pieczarki z farszem ryżowym


er1.jpg
Źródło: mariasmat.blogspot.com

Składniki:

  •  4 duże pieczarki
  •  100 gram ugotowanego ryżu
  •  3-4 łyżeczki oliwy lub oleju
  •   100 gram startego sera
  •  sól, pieprz, chilli
  •  folia aluminiowa

Przygotowujemy farsz mieszając ryż z przyprawami. Pieczarki drążymy w środku i wypełniamy je farszem. Posypujemy startym serem. Kładziemy na folii aluminiowej, polewamy łyżeczką oliwy, zawijamy i kładziemy na grilla na około 15 minut.

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

er2.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl

Składniki:

  •  1 cukinia
  •  100 g sera feta
  •  pęczek świeżej bazylii
  •  pieprz
  •  2-3 łyżki oleju
  •  Sos czosnkowy
  •  wykałaczki

Cukinię po obcięciu końcówek pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich przyprawić pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Posmarować każdą roladkę olejem i grillować przez około 5-7minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Szparagi w boczku z parmezanem


er3.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl


Składniki:

  •  pęczek szparagów
  •  8 plastrów chudego boczku
  •  2 łyżki tartego parmezanu
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  Folia aluminiowa

Szparagi przed grillowaniem należy gotować przez kilka minut we wrzącej wodzie aby stały się lekko miękkie. Po ugotowaniu hartujemy pod strumieniem lodowatej wody. Następnie owijamy każdy z nich plastrem boczku, wszystkie umieszczamy na folii aluminiowej, oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem, zawijamy folię i grillujemy przez około 10 minut.


RYBY

Grillowane filety z łososia


er4.jpg
Źródło: oppskrift.klikk.no

Składniki:

  •  2 filety z łososia
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  •  sok z połowy cytryny
  •  1 łyżeczka suszonej bazylii
  •  2 łyżeczki suszonego oregano
  •  pół łyżeczki suszonej papryki
  •  1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, przypraw oraz posiekanego drobno czosnku. Filety z łososia dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić w niej na kilka godzin. Po tym czasie można go od razu grillować przez ok. 5-8 minut na każdej stronie.

Dorsz z grilla

er5.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl

Składniki:

  •  3 filety dorsza
  •  sól morska
  •  pieprz

Dorsz jest rybą tak smaczną sama samą w sobie, że nie potrzebuje wielu zabiegów oraz przypraw. Zatem obsypujemy filety solą i pieprzem a następnie grillujemy po kilka minut na każdej stronie.


SZASZŁYKI

Szaszłyki z klopsikami z mięsa mielonego i warzywami


er6.jpg
Źródło: oppskrift.klikk.no

Składniki:

  •  1 żółta papryka
  •  1 czerwona papryka
  •  1 kolba kukurydzy
  •  Kilka pieczarek
  •  1 cukinia
  •  300 g mięsa mielonego
  •  1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  •   3-4 łyżki oliwy z oliwek
  •  Pieprz, sól, papryka, bazylia, oregano
  •  Patyczki do szaszłyków

Wymieszaj mięso mielone z przyprawami i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Uformuj małe klopsiki. Potnij w niewielkie kawałki wszystkie warzywa. Nadziej na patyczki mięso i warzywa naprzemiennie, według uznania. Polej gotowe szaszłyki odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj je około 10 minut odwracając co jakiś czas.

Szaszłyki z owoców morza

er7.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl

Składniki:

  •  kawałek imbiru
  •  2 łyżki oliwy
  •  1–2 łyżku soku z limonki
  •  pęczek kolendry
  •  1 papryczka chili
  •  12 dużych krewetek
  •  1 mango
  •  1 duża zielona papryka
  •  sól, pieprz
  •  sos sojowy

Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i papryczką chili oraz odrobiną soli. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy krewetki na około 30 min. Mango oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian paprykę, mango i krewetki. Polewamy całość pozostałą marynatą, doprawiamy pieprzem, i sosem sojowym. Grillujemy przez około 10 minut, często odwracając.

GRILLOWANIE NA SŁODKO


Ananas grillowany w miodzie


er8.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl


Składniki:

  •  1/2 świeżego ananasa
  •  2 łyżki miodu
  •  sok z połowy cytryny
  •  1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub świeżo startego na drobnych oczkach
  •  2 łyżki prażonych płatków migdałowych

Ananasa obrać, wyciąć twardą część ze środka i pokroić w plasterki. Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód, sok z cytryny i imbir. Zanurzyć w niej ananasa na pół godziny. Piec na grillu po kilka minut z obu stron. Podawać posypany płatkami migdałowymi.

NAPOJE

Bezalkoholowe, domowe piwo jabłkowe


er9.jpg
Źródło: www.mojegotowanie.pl

Składniki:

  •  1,5 kg jabłek
  •  1,5 l wody gazowanej
  •  1 cytryna
  •  pęczek świeżej mięty

W sokowirówce wyciskamy sok z jabłek, cytryny oraz mięty. Ściągamy wierzchnią pianę i dolewamy wodę gazowaną.

Lemoniada


er10.jpg
źródło: lemoniadowy.salon24.pl

Składniki:

  •  kilogram cytryn
  •  5-6 łyżeczek miodu
  •  Łyżeczka startego, świeżego imbiru
  •  Pół litra wody (może być gazowana)

Cytryny wycisnąć, do soku dodać miód, imbir i wodę. Składniki dobrze ze sobą wymieszać. Można dodać więcej miodu, według upodobania.







Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Mateusz Kmieć

02-10-2013 23:31

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok