Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Rozrywka

Drożdżówki z kremem waniliowym

zosia@mojanorwegia.pl/ZosiaMN

09 listopada 2013 06:58

Udostępnij
na Facebooku
Drożdżówki z kremem waniliowym

 
 foto: Moje Gotowanie w Norwegii/facebook.com
W tę sobotę proponujemy podwyższyć sobie nieco poziom cukru i zrobić te przepyszne i piękne drożdżówki z kremem waniliowym. Palce lizać!



Na ten weekend proponujemy przepis na piękne drożdżówki. Jak z polskiej, tradycyjnej piekarni! Pani Kasia z Mojego Gotowania w Norwegii mówi, że od tego przepisu zaczęła się jej przygoda z udostepnianiem przepisów na facebooku. Nic dziwnego, że przepis zyskał taką popularność wśród jej znajomych. Spójrzcie na te drożdżówki! Ale zamiast patrzeć i słuchać burczącego brzucha, lepiej zabrać się do roboty.


drodzwki2.jpg
foto: Moje Gotowanie w Norwegii/facebook.com




Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej
- 1 saszetka suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka

- 200 ml mleka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli

Do tego:

- gotowy krem waniliowy np. ten pokazany na zdjęciu
- kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w plasterki
- 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania


Drożdże mieszamy z łyżką mąki i odrobiną letniego mleka. Rozpuszczamy masło. Łączymy ze sobą pozostałe składniki i na koniec dodajemy zaczyn (nie musi wyrosnąć) oraz rozpuszczone przestudzone masło. Odstawiamy na 1,5 h. do wyrośnięcia. Jeśli ciasto nie chce rosnąć, wstawiamy je do ciepłego piekarnika (nagrzanego wcześniej do temperatury 50 stopni i wyłączonego), oczywiście musi być przykryte. Po podwojeniu objętości ponownie ciasto wyrabiamy i dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy je do napuszenia na ok. 30 min. pod lnianą ściereczką. Po tym czasie w każdej bułeczce robimy dołek dnem szklanki i do każdej wkładamy łyżkę kremu waniliowego oraz kilka plasterków brzoskwiń z puszki. Smarujmy bułeczki (tylko ciasto) jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Na koniec posypujemy bułeczki kruszonką.


Przepis na kruszonkę:

- 1/2 szklanki mąki
- 60-70 g masła (miękkiego)
- 1/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki zagniatamy rozdrabniając między palcami aż powstaną charakterystyczne grudki. Jeśli chcecie większe grudki trzeba dodać masło, jeśli kruszonka ma być sypka należy podsypywać cukrem. Jeśli kruszonki wyjdzie za dużo resztę można mrozić.
Bułeczki pieczemy 25 min. w 190 stopniach.



Smacznego!



drodzwki1.jpg
foto: Moje Gotowanie w Norwegii/facebook.com





Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok