2

Foto: Archiwum /iLogic Media |
Ponad 400. zaproszonych gości wzięło udział w ponownym otwarciu restauracji Bagatelle.
O godz. 18:00 ulica Bygdøy Alle została całkowicie zablokowana – przed lokalem rozłożono czerwony dywan, na którym zaproszeni goście mogli wypić lampkę szampana i spróbować pyszności.
Pomimo swojej pokornej nazwy, Bagatelle należy do gastronomicznej elity Oslo, jak również jest, jedną z najlepszych restauracji w Skandynawii serwującą dania” Nouvelle Cuisine.”
Codziennie kucharze przygotowują wyśmienite i pełne niespodzianek menu składające się z kilku dań. Zestaw zmienia się w zależności od pory roku, a jego twórcy są dumni, że wykorzystują norweskie produkty w momencie, gdy są one najlepsze.
Używane produkty charakterystyczne dla danego sezonu są postawą bogatego menu à la carte. Kuchnia tej restauracji wykorzystuje najlepsze europejskie zwyczaje i tradycje z odrobiną inspiracji z różnych regionów świata.
Po renowacji restauracji, dobudowano nową winiarnie Little B, która przyciąga uwagę oryginalną fasadą, z osobnym wejściem od Bygdøy Alle.
Stare ceglane ściany zostały zachowane, ale kolory są silniejsze. Wnętrze może konkurować ze sztuką, która składa się z kolorowych fotografii. Obecnie pomieszczenia są gotowe do podjęcia gości, co można by nazwać „trzecią era” dla Bagatelle.
Jak mówi manager, Little B będzie dobrym miejscem, by się zatrzymać na lunch, jak również, by napić się dobrego wina.
Restauracja pod nazwą Jaques Bagatelle została otwarta w 1932 roku i był własnością rodziny Jaquet do 1982. Od tamtej pory współwłaścicielem i szefem kuchni był Eyvind Hellström. Bagatelle została poddana gruntownej renowacji.
W grudniu 2009 roku została zamknięta po tym jak znany celebryta - szef kuchni Eyvind Hellström zakończył tam pracę. Gwiazda Hellström, po 27 latach musiał zrezygnować ze stanowiska po konflikcie z współwłaścicielem Christenem Sveaasem. Pracę stracili również inni pracownicy.
MN/iLogic Media
Reklama
To może Cię zainteresować
5
20-01-2011 12:07
3
0
Zgłoś
19-01-2011 23:52
2
0
Zgłoś