Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Norwegowie wydają  coraz mniej swoich dochodów na żywność.

Obecnie tylko 1 godziny. i 53 minut wystarcza, , aby kupić żywności na cały tydzień, w porównaniu z 4,5 godziny 25 lat temu, wynika z raportu Dagsavisen.
Pięćdziesiąt lat temu Norwegowie wydawali 40 procent swoich dochodów na żywność i napoje bezalkoholowe, wobec 11 procent obecnie.

Tylko w czterech innych krajach europejskich, gospodarstwa domowe wydają mniej na żywność, a mianowicie w Austrii, Wielkiej Brytanii, Irlandii i Luksemburgu

Pięćdziesiąt lat temu, Norwegowie zużywali mniej niż 40 kg mięsa rocznie. W tym roku każdy z nas zje więcej niż 80 kg.


Jak mówi rzecznik ochrony środowiska "Przyszłość w naszych rękach" (Fremtiden i vaare hender) Arild Hermstad, spożywanie mięsa powinno wynosić nie więcej niż 25-30 kg na osobę rocznie.


Polacy na żywność wydają przeciętnie 24,6 proc. swoich dochodów (cztery lata temu było to 26,9 proc.), na transport – 19 proc., a na mieszkanie i energię – 10 proc.


Polacy na żywność wydają przeciętnie 24,6 proc. swoich dochodów (cztery lata temu było to 26,9 proc.), na transport – 19 proc., a na mieszkanie i energię – 10 proc.


(NRK)

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok