Zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie. Nawet w Norwegii!

Zdrowie nie oznacza drogie. W Norwegii również można jeść zdrowe produkty, nie wydając majątku. fot. MN
Owsianka na śniadanie
Oprócz klasycznej owsianki (płatki owsiane wystarczy zalać wodą lub mlekiem i podgotować), warte przyrządzić też placki i koktajle owsiane. Aby smak płatków nie był mdły, możemy do nich dodać prażone jabłko albo jakikolwiek inny owoc – z niemal każdym będzie smakować dobrze!
Kilogram płatków owsianych kosztuje 17,90 kr, a więc około 8,20 zł. A starczy na co najmniej 15 śniadań!
Kanapki z hummusem na lunch
Z ciecierzycy możemy przygotować pożywną potrawkę (wystarczy dodać pomidory i doprawić!), hummus (idealny jako dip lub pasta na kanapki) albo słodki krem (cieciorka zmiksowana z bananem).
Puszkę ciecierzycy, która waży 400 g możemy kupić w cenie 4,70 kr, czyli trochę ponad 2 zł.
Chilli con carne na obiad
Z czerwonej fasoli można przygotować wegetariańskie chilli con carne. Z białej fasoli natomiast da się zrobić nie tylko zupę i potrawkę, ale i… słodki krem! Wystarczy zmiksować ją z wiórkami kokosowymi i posłodzić.
Puszka fasoli kosztuje 8,70 kr, czyli około 4 zł.
Sałatka z tuńczyka na kolację
– Smak tuńczyka różni się od typowego rybnego smaku, więc śmiało można dodawać go tam, gdzie w przepisie mamy mięso, szczególnie mielone. Makaron bolognese z tuńczykiem to jedno z moich ulubionych dań! – opowiada w wywiadzie dla VG Helene, autorka znanego bloga kulinarnego, kokkhelene.no.
Puszka tuńczyka z wody kosztuje nawet 3,90 kr, czyli mniej niż 2 zł.
Chcesz zaoszczędzić? Jedz mrożonki!
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
13-04-2016 23:07
2
0
Zgłoś
13-04-2016 22:59
1
0
Zgłoś
13-04-2016 15:01
4
0
Zgłoś