Kuchnia
Wielkanocny marcepan
Jak zrobić trzy różne rodzaje marcepanu?
Marcepan jest jedną z rzeczy, które Norwegom kojarzą się ze świętami – zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocnymi.
Rocznie 2/3 mieszkańców Norwegii zajada się wielkanocnymi figurkami z marcepanu. W sumie zjadają około 23 miliony marcepanowych i czekoladowych figurek!
Marcepan robi się stosunkowo łatwo. Mając podstawowe przepisy, możemy je modyfikować wedle uznania.
Marcepan (podstawowy przepis)
Do stworzenia podstawowego marcepanu potrzebujemy:
- 200 gram obranych migdałów
- 200 gram cukru pudru
- 1 duże białko; można zastąpić niedużą ilością wody
foto: fotolia.com
Zmiel w blenderze migdały, dodaj później cukier puder. Należy je mielić tak długo, aż utworzą gładką masę (lekko tłustą, łatwo zagniatającą się).
Dodaj do masy białko jajka lub wodę. Ugnieć masę aż stanie się spójna. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać trochę wody.
Zawiń marcepan w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Do marcepanu można dodać do smaku odrobinę rumu, koniku lub likieru.
Marcepan z orzechami pekan
- 200 gram obranych migdałów
- 200 gram cukru pudru
- 100 gram orzechów pekan
- 1 duże białko
- 2 łyżki rumu lub likiery Baileys; można alkohol zastąpić wodą
foto: fotolia.com
Zmiel migdały na mąkę.
Dodaj do niej cukier puder.
Zmiel w blenderze orzechy pekan (krócej niż migdały, tak aby pozostały bardzo drobne kawałki orzechów).
Połącz orzechy, migdały z cukrem i alkohol/ wodę aby powstała gładka masa.
Zawiń marcepan w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Daktylowy marcepan (bez cukru)
- 200 gram obranych migdałów
- 6 dużych, soczystych i miękkich daktyli
foto: flickr.com/ Veganbaking.net
Zmiel migdały w blenderze.
Usuń pestki z daktyli, dodaj je do migdałów i połącz je w gładka masę.
Zawiń marcepan w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Proporcje migdałów i cukru pudru można dopasowywać wedle uznania.
Smacznego!
Źródło: nrk.no, godt.no
Zdjęcie frontowe: fotolia.com - royalty free
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
1