Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Tarta z serem Jarlsberg

klaudia@mojanorwegia.pl

18 lipca 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Tarta z serem Jarlsberg


Dzisiaj proponujemy tartę z cebulą, grzybami i serem Jarlsberg.

 

 

Ser Jarlsberg jest jednym z najbardziej znanych produktów eksportowych Norwegii. Jest również bardzo lubiany przez samych Norwegów. Przedstawiamy dzisiaj bardzo prosty przepis na tartę, która doskonale podkreśli smak tego sera.


Do przygotowania tarty potrzebujesz:



- 4 średnie czerwone cebule, pokrojone
- 50 g masła
- 300 g grzybów
- garść liści tymianku
- 100 g crème fraîche (lekko ukwaszona śmietana zawierająca ok. 35% tłuszczu)
- 300 g ciasta francuskiego
- 150 g sera Jarlsberg, startego
- sól i pieprz


tarta

foto: outside-oslo.com


Jak zrobić tartę:



1. Dodaj 25 g masła na patelnię i duś cebulę przez ok. 15-20 minut aż się zacznie karmelizować.

2. Dodaj resztę masła i grzyby, gotuj przez 10 minut.

3. Dodaj crème fraîche i tymianek, dobrze wymieszaj. Zwiększ temperaturę i doprowadź masę do wrzenia przez ok. 5 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.

4. Wyłóż na formę ciasto francuskie i wylej na to masę cebulowo-grzybową.

5. Posyp całość serem i piecz w piekarniku w 200°C przez 20-25 minut.


Podawaj z sałatką lub chlebem.



tarta

foto: nordicnibbler.com


Smacznego!



Źródło: nordicnibbler.com
Zdjęcie frontowe: pixabay.com - CC0 Creative Commons

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok