Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Szarlotka z bezą – pyszne połączenie jabłek, orzechów i cynamonu

agnieszka.kujawa@mojanorwegia.pl

02 kwietnia 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Szarlotka z bezą – pyszne połączenie jabłek, orzechów i cynamonu

Szarlotka to ciasto, do którego można dobierać rozmaite, słodsze i kwaśniejsze dodatki. fot. Katarzyna Smól

Dziś w naszym kąciku kulinarnym pojawi się przepis na słodki przysmak, który umili sobotnie popołudnie przy kawie. Kto ma ochotę na szarlotkę z bezą?
Ciasto z jabłkami to zdecydowanie jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków. Dlatego często testuję nowe przepisy w poszukiwaniu szarlotki doskonałej. Dzisiaj pokażę Wam, w jaki sposób stworzyć pyszne połączenie jabłek ze słodką bezą i orzechowym ciastem tak, aby całość (przełamana smakiem cytryny, jeśli j lubimy) stała się przepysznym deserem.

Składniki:

Na ciasto: 
– 100 orzechów włoskich zmielonych na mączkę
– 100 g mąki pełnoziarnistej
– 70 g cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 żółtko ugotowane na twardo
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– skórka otarta z 1 cytryny

Na nadzienie:
– 3 duże jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 50 g orzechów włoskich
– 1 surowe żółtko

Na bezę:
– 2 białka
– 110 g cukru pudru
– 35 ml wody
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść według zasad przygotowywania kruchego ciasta (czyli używamy chłodnych, dopiero co wyjętych z lodówki składników). Bardzo zimne masło najpierw siekamy nożem łącząc z resztą składników. Później zagniatamy wszystko ręką starając się zrobić to dokładnie i krótko.

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Tartę podpiekamy 15 min. w 180 stopniach. Jabłka obieramy i kroimy na grube plastry i zalewamy mieszaniną z jajka, cynamonu i cytryny. Całość nakładamy na podpieczony spód, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 20 min.

W tym czasie przygotowujemy bezę. Cukier mieszamy z wodą i zagotowujemy, białka ubijamy na sztywną pianę i do nich powoli dodajemy gorący syrop cukrowy ciągle mieszając. Bezę wykładamy na jabłka i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Beza powinna zbrązowieć, ale pozostanie miękka. Po wystygnięciu pojawi się na niej „rosa”.

Przepis inspirowany programem „Szczypta smaku".

Smacznego!
Szarlotka z bezą i orzechami idealnie nadaje się do kawy
Szarlotka z bezą i orzechami idealnie nadaje się do kawy
fot. Katarzyna Smól
Do zrobienia nadzienia będziemy potrzebowali trzech, dużych jabłek, łyżeczkę cynamonu, orzechy włoskie oraz żółtko
Do zrobienia nadzienia będziemy potrzebowali trzech, dużych jabłek, łyżeczkę cynamonu, orzechy włoskie oraz żółtko
fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok