Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Sylwestrowe przekąski

Katarzyna Smól

30 grudnia 2013 08:55

Udostępnij
na Facebooku
Sylwestrowe przekąski

Dziś mam dwie propozycje na małe przekąski, które nadadzą się na sylwestrowe spotkanie ze znajomymi.



Niezależnie czy Nowy Rok powitacie w Norwegii czy w Polsce, te przekąski dodadzą imprezie smaku.




Ślimaczki z cukinii


Składniki:

- cukinia

- kilka plastrów szynki

- serek typu philadelfia (może być smakowy)

- suszone pomidory

- świeżo zmielony pieprz

- oliwa z oliwek

sylwestrowe przekąski


  Cukinię kroję wzdłuż na długie cienkie plastry, solę i polewam oliwą z oliwek. Odstawiam na pół godziny. Następnie delikatnie grilluję na patelni (można też w piekarniku). Kiedy jest gotowa i ostudzona przesmarowuję każdy plaster serkiem, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, nakładam plaster szynki i jeden pocięty na kawałki plaster suszonego pomidora. Zwijam w rulonik i spinam dwoma wykałaczkami.



Łódeczki z cykorii


Składniki:

- 3 cykorie

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 3 łyżki majonezu

- koperek

- paluszki krabowe

- suszone pomidory

- kapary

 
łódeczki z cykorii


Z majonezu, jogurtu i drobno posiekanego koperku robię sos, przyprawiam go pieprzem i solą. Na każdy liść cykorii nakładam sos, na to kawałki paluszków krabowych, posiekanych suszonych pomidorów oraz kapary.

Smacznego!


sylwestrowe przekąski


 

Zapraszam na moją stronę na facebooku.



Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok