Kuchnia
Sylwestrowe przekąski

Niezależnie czy Nowy Rok powitacie w Norwegii czy w Polsce, te przekąski dodadzą imprezie smaku.
Ślimaczki z cukinii
Składniki:
- cukinia
- kilka plastrów szynki
- serek typu philadelfia (może być smakowy)
- suszone pomidory
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek

Cukinię kroję wzdłuż na długie cienkie plastry, solę i polewam oliwą z oliwek. Odstawiam na pół godziny. Następnie delikatnie grilluję na patelni (można też w piekarniku). Kiedy jest gotowa i ostudzona przesmarowuję każdy plaster serkiem, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, nakładam plaster szynki i jeden pocięty na kawałki plaster suszonego pomidora. Zwijam w rulonik i spinam dwoma wykałaczkami.
Łódeczki z cykorii
Składniki:
- 3 cykorie
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- koperek
- paluszki krabowe
- suszone pomidory
- kapary

Z majonezu, jogurtu i drobno posiekanego koperku robię sos, przyprawiam go pieprzem i solą. Na każdy liść cykorii nakładam sos, na to kawałki paluszków krabowych, posiekanych suszonych pomidorów oraz kapary.
Smacznego!

Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
4