Kuchnia
Sycąca i rozgrzewająca zupa z soczewicy
4

Katarzyna Smól
Kiedy za oknem silny mróz, warto przygotować w kuchni coś rozgrzewającego. Dobrą propozycją jest aromatyczna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru, kurkumy i ziół.
Do zrobienia zupy konieczny jest blender, dzięki niemu powstanie aksamitna zupa-krem. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujemy pożywny i smaczny posiłek.
Składniki:
- 2 cebule
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku
- puszka pomidorów bez skórki- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (kupuję ją w tureckim sklepie)
- ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najwygodniej rosołu)
- zioła i przyprawy do smaku np. mielony imbir, kurkuma, curry, tymianek, także sól i pieprz
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku
- puszka pomidorów bez skórki- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (kupuję ją w tureckim sklepie)
- ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najwygodniej rosołu)
- zioła i przyprawy do smaku np. mielony imbir, kurkuma, curry, tymianek, także sól i pieprz

Do zupe można dodać fetę lub kozi ser, który nada potrawie charakteru.
Fot. Katarzyna Smól
Sposób przygotowania:
Soczewicę najpierw płuczę. Bulion doprowadzam do wrzenia i wsypuję soczewicę. Gotuję ją ok. 10 min. W tym czasie duszę na patelni cebulę z czosnkiem. Potem dodaję ją do bulionu, wlewam także pomidory oraz dodaję zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 min. Na koniec dodaję koncentrat, sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję wody. Na koniec całość miksuję blenderem. Zupę podaję z grzanką lub chrupkim pieczywem.
Jeśli zupa jest łagodnie przyprawiona, można wzbogacić ją pokruszoną fetą lub kozim serem, który dodajemy już na talerzu.
Smacznego!
Jeśli zupa jest łagodnie przyprawiona, można wzbogacić ją pokruszoną fetą lub kozim serem, który dodajemy już na talerzu.
Smacznego!
Zdjęcie frontowe: Katarzyna Smól
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
1
11-01-2016 17:54
1
0
Zgłoś
11-01-2016 11:32
0
-1
Zgłoś