Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Sycąca i rozgrzewająca zupa z soczewicy Kuchnia
Katarzyna Smól 09 stycznia 2016
08:00

Sycąca i rozgrzewająca zupa z soczewicy

4
Skomentuj
Katarzyna Smól
Kiedy za oknem silny mróz, warto przygotować w kuchni coś rozgrzewającego. Dobrą propozycją jest aromatyczna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru, kurkumy i ziół.
Do zrobienia zupy konieczny jest blender, dzięki niemu powstanie aksamitna zupa-krem. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujemy pożywny i smaczny posiłek.
Reklama

Składniki:

- 2 cebule
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku
- puszka pomidorów bez skórki- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (kupuję ją w tureckim sklepie)
- ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najwygodniej rosołu)
- zioła i przyprawy do smaku np. mielony imbir, kurkuma, curry, tymianek, także sól i pieprz
Do zupe można dodać fetę lub kozi ser, który nada potrawie charakteru.
Do zupe można dodać fetę lub kozi ser, który nada potrawie charakteru. Fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Soczewicę najpierw płuczę. Bulion doprowadzam do wrzenia i wsypuję soczewicę. Gotuję ją ok. 10 min. W tym czasie duszę na patelni cebulę z czosnkiem. Potem dodaję ją do bulionu, wlewam także pomidory oraz dodaję zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 min. Na koniec dodaję koncentrat, sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję wody. Na koniec całość miksuję blenderem. Zupę podaję z grzanką lub chrupkim pieczywem.

Jeśli zupa jest łagodnie przyprawiona, można wzbogacić ją pokruszoną fetą lub kozim serem, który dodajemy już na talerzu.

Smacznego!
Zdjęcie frontowe:  Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
zbigniewA
zbigniewA 11-01-2016 17:54

sam jestes ze slamsow

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Moje Gotowanie w Norwegii
Moje Gotowanie w Norwegii 11-01-2016 11:32

Kozi ser polecam kupić w norweskim sklepie, jest ich bardzo dużo.

Odpowiedz
Zgłoś komentarz
roman_ s
roman_ s 09-01-2016 17:29

Bardzo ciekawie dobrany zestaw skladnikow... soczewice kupujęsz w tureckim sklepie a czy mozna tam dostac kozi serek?

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas