Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Smuldrepai, czyli najprostszy norweski deser

Udostępnij
na Facebooku
Smuldrepai, czyli najprostszy norweski deser


Kruszonka i owoce, czyli połączenie idealne. Smuldrepai przygotujecie szybko i bez większego wysiłku, a rezultaty będą zachwycające.


Jagody, jabłka, gruszki, rabarbar, marcepan... wszystkie te dodatki będą świetnym uzupełnieniem chrupiącej kruszonki. Co potrzebujecie do przygotowania smacznego, norweskiego deseru?


Składniki:


  • 350 gramów borówek/jagód (mogą być mrożone) lub 2-3 jabłka
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 75 gramów masła/margaryny
  • 50 gramów płatków owsianych
  • 100 gramów cukru

 

Smuldrepai

 

Przygotowanie:


Potrzebna będzie okrągła forma o średnicy ok. 22-24 centymetrów, którą należy wysmarować masłem. Zmieszaj razem mąkę, płatki owsiane i cukier, a następnie dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Masę należy wymieszać rękami aż masło stanie się miękkie i zacznie razem ze składnikami suchymi formować się w kruszonkę. Jeśli lubicie bardziej wyraźne smaki, dodajcie do kruszonki łyżeczkę cynamonu.

Owoce należy wyłożyć na formę i posypać niewielką ilością cukru (jeśli wolicie kwaśne owoce, to pomińcie ten krok), a następnie przykryć je kruszonką. Ciasto pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 30 minut, kruszonka powinna po tym czasie przybrać złoty kolor. Ciasto można podawać z popularnym w Norwegii sosem waniliowym (vaniljesaus) lub z lodami.

Smacznego!


zdjęcie: fotolia - royalty free
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok