Kuchnia
Smuldrepai, czyli najprostszy norweski deser

Kruszonka i owoce, czyli połączenie idealne. Smuldrepai przygotujecie szybko i bez większego wysiłku, a rezultaty będą zachwycające.
Jagody, jabłka, gruszki, rabarbar, marcepan... wszystkie te dodatki będą świetnym uzupełnieniem chrupiącej kruszonki. Co potrzebujecie do przygotowania smacznego, norweskiego deseru?
Składniki:
- 350 gramów borówek/jagód (mogą być mrożone) lub 2-3 jabłka
- 100 gramów mąki pszennej
- 75 gramów masła/margaryny
- 50 gramów płatków owsianych
- 100 gramów cukru

Przygotowanie:
Potrzebna będzie okrągła forma o średnicy ok. 22-24 centymetrów, którą należy wysmarować masłem. Zmieszaj razem mąkę, płatki owsiane i cukier, a następnie dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Masę należy wymieszać rękami aż masło stanie się miękkie i zacznie razem ze składnikami suchymi formować się w kruszonkę. Jeśli lubicie bardziej wyraźne smaki, dodajcie do kruszonki łyżeczkę cynamonu.
Owoce należy wyłożyć na formę i posypać niewielką ilością cukru (jeśli wolicie kwaśne owoce, to pomińcie ten krok), a następnie przykryć je kruszonką. Ciasto pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 30 minut, kruszonka powinna po tym czasie przybrać złoty kolor. Ciasto można podawać z popularnym w Norwegii sosem waniliowym (vaniljesaus) lub z lodami.
Smacznego!
zdjęcie: fotolia - royalty free

Reklama
To może Cię zainteresować
3