Kuchnia
Smacznego! Norwegia świętuje dzisiaj dzień gofra
1

Vaffel, czyli gofr obchodzi dziś swój dzień. Przyłączcie się do świętowania - poznajcie historię gofrów i popularne w Norwegii przepisy.
Vaffel to coś, co uwielbiają (prawie) wszyscy Norwegowie. Przepis na pieczone ciasto naleśnikowe wywodzi się co prawda ze Szwecji, ale to Norwegowie pokochali pieczone wafle w kształcie serca i do nich należy światowy rekord w wielkości gofra.
Jeden gofr, wiele możliwości
Przygotowanie gofrów nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, a pierwszy popularny w Norwegii przepis pochodzi z XVIII-wieku, znaleziono go w Stavanger. Według ówczesnego przepisu prawdziwe gofry składały się z mąki pszennej, cukru, masła i jajek i doprawiano je kardamonem, gałką muszkatołową, goździkami, anyżem i imbirem.
Najpopularniejszym sposobem przyrządzania i doprawiania gofrów to ten na słodko. Mieszkańcy Moss zajadają się, zwłaszcza podczas meczy lokalnej drużyny piłkarskiej, goframi z... parówką. Miejscowa legenda głosi, że twórcą wspomnianej wariacji kulinarnej jest pracownik budki z hot dogami i lodami, który podczas jednego z meczów w latach 60. sprzedał wszystkie lomper (ziemniaczane naleśniki, którymi owija się parówki) i musiał improwizować. Patent się przyjął i funkcjonuje do dzisiaj.

Pølse i vaffel, wygląda... apetycznie? Fot. brodogkorn.no
Gofry były przez wiele lat symbolem domu i tęsknoty dla Norwegów za granicą. Obecnie w wielu szkołach, zakładach pracy i kościołach organizowane są dni gofrów, podczas których kilkoro ochotników przygotowuje gofry dla innych. Darmowe gofry rozdawane są bezdomnym w Oslo, Bergen i Trondheim.
Hurra vaffeldagen!
Vaffeldagen wywodzi się, tak jak same gofry, ze Szwecji. Początkowo święto wiązało się z historią Zwiastowania Pańskiego, czyli objawienia się Marii archanioła Gabriela i obwieszczenia, że kobieta za 9 miesięcy urodzi Jezusa. 25 marca jedzono najpierw świąteczne ciasta, które zostały wyparte przez gofry.
Alternatywa wersja legendy jest następująca: w Szwecji dzień zwiastowania to „vårfruesdag", który wymawiany przez szwedzkich chłopów brzmiał jak „våffeldagen", a stamtąd już blisko do „vaffeldagen".

Pyszne gofry, fot. Katarzyna Smól
Norwegowie do gofrów podchodzą bardzo poważnie i to do nich należy największy gofr świata, o średnicy 98 centymetrów. Rekord pobito w 2011 roku, gofra smażono z ok. 10 litrów ciasta przez 20 minut.
Gofr idealny?
Macie ochotę na gofry? Wypróbujcie jeden z wielu przepisów. W zeszłym roku w kąciku kuchennym pojawił się podstawowy przepis, z którym poradzą sobie wszyscy. Do przygotowania gofrów bliskich historycznemu oryginałowi potrzeba: jedno jajko, 50 mililitrów oleju, 250 mililitrów śmietany 35%, 300 mililitrów zsiadłego mleka, 200 mililitrów cukru, 300 mililitrów pełnego mleka, pół kilo maki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kardamonu, dwóch łyżeczek cukru wanilinowego i odrobiny masła do smażenia.
Wszystkie składniki należy zmieszać i odstawić na 30 minut. Gofry należy smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej masłem aż nabiorą złotego koloru.

Źródło: godt.no, nrk.no, zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free
Reklama
To może Cię zainteresować
25-03-2015 21:09
1
0
Zgłoś