Kuchnia
Słodkie bułeczki w kształcie serca – idealne na każdą okazję

Nie masz pomysłu na walentynkę dla ukochanej osoby? Spróbuj upiec coś pysznego! fot. Katarzyna Smól
W niedzielę Norwegowie będą obchodzić dwa święta – Walentynki i Dzień Matki. Może z tej okazji warto obdarować ukochaną osobę pysznym, słodkim i własnoręcznie zrobionym wypiekiem?
Składniki:
– 15 g świeżych drożdży
– 2,5 łyżki cukru
– 2,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 1 jajko
– 2 łyżki roztopionego masła
– 160 ml mleka
– ok. 300 ml konfitury (polecam z czerwonych owoców, nie wybierajcie dżemu, czyli syltetøy, tylko marmoladę, często korzystam z porzeczkowej ekologicznej, jej konsystencja przypomina dżem, ale nie rozpływa się podczas pieczenia)
– 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
Z drożdży najpierw robię rozczyn. Mleko podgrzewam, drożdże rozkruszam i mieszam z cukrem. Następnie dodaję łyżkę mąki i mleko, mieszam. Odstawiam na ok. 20 min. do podrośnięcia. Jajko ucieram z cukrem, dodaję przesianą mąkę, sól, masło, a na końcu przygotowany rozczyn.
Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Odstawiam je do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie znów krótko je wyrabiam i dzielę na 10 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek, który smaruję lekko dżemem. Zwijam go jak naleśnik, a następnie zginam na pół. Na zgięciu robię nożem rozcięcie (na środku na około 2 cm). Powstałe dwa końce wywijam na zewnątrz tak, aby powstało serce.
– 15 g świeżych drożdży
– 2,5 łyżki cukru
– 2,5 szklanki mąki
– szczypta soli
– 1 jajko
– 2 łyżki roztopionego masła
– 160 ml mleka
– ok. 300 ml konfitury (polecam z czerwonych owoców, nie wybierajcie dżemu, czyli syltetøy, tylko marmoladę, często korzystam z porzeczkowej ekologicznej, jej konsystencja przypomina dżem, ale nie rozpływa się podczas pieczenia)
– 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
Z drożdży najpierw robię rozczyn. Mleko podgrzewam, drożdże rozkruszam i mieszam z cukrem. Następnie dodaję łyżkę mąki i mleko, mieszam. Odstawiam na ok. 20 min. do podrośnięcia. Jajko ucieram z cukrem, dodaję przesianą mąkę, sól, masło, a na końcu przygotowany rozczyn.
Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Odstawiam je do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie znów krótko je wyrabiam i dzielę na 10 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek, który smaruję lekko dżemem. Zwijam go jak naleśnik, a następnie zginam na pół. Na zgięciu robię nożem rozcięcie (na środku na około 2 cm). Powstałe dwa końce wywijam na zewnątrz tak, aby powstało serce.

Wykonanie drożdżowych serduszek wcale nie jest trudne
Źródło: fot. Katzrzyna Smól
Gotowe bułeczki odstawiam na ok. 30 min. Powinny być ułożone na blasze w sporych odstępach. Przed pieczeniem smaruję je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Zamiast dżemu można zastosować Nutellę, równie pyszny wariant!
Smacznego!
Smacznego!

Bułeczki już gotowe do schrupania!
Źródło: fot. Katarzyna Smól
Reklama

To może Cię zainteresować
5