Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Śliwki w czekoladzie

Katarzyna Smól

05 lipca 2014 06:10

Udostępnij
na Facebooku
Śliwki w czekoladzie


W ten weekend prezentujemy przepis na łatwy i pyszny przysmak. 

To jeden z moich ulubionych smakołyków. Bardzo lubię przywozić je z Polski i częstować norweskich znajomych. Ale kiedy nie mam akurat zapasów ratuję się śliwkami w czekoladzie domowej roboty. 

śliwki w czekoladzie


Składniki: 

- 200 g opakowanie śliwek kalifornijskich 
- tabliczka gorzkiej czekolady 
- 2 łyżki mleka - 50 g marcepanu 
- 1/3 szklanki rumu 


 Śliwki moczyłam 3 godziny w rumie z odrobiną wody (wody dolałam tyle, aby wszystkie śliwki były zakryte). Można także moczyć w mocno zaparzonej herbacie, wtedy najlepiej moczyć je całą noc. Po tym czasie do każdej śliwki wkładałam kawałek marcepanu, a następnie maczałam w czekoladzie, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej (można dodać trochę mleka lub masła, jeśli jest za gęsta). Gotowe śliwki najlepiej włożyć do lodówki. Smacznego :)


śliwki w czekoladzie zapakowane w folię



zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok