Kuchnia
Śliwki w czekoladzie
W ten weekend prezentujemy przepis na łatwy i pyszny przysmak.
To jeden z moich ulubionych smakołyków. Bardzo lubię przywozić je z Polski i częstować norweskich znajomych. Ale kiedy nie mam akurat zapasów ratuję się śliwkami w czekoladzie domowej roboty.
Składniki:
- 200 g opakowanie śliwek kalifornijskich
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka - 50 g marcepanu
- 1/3 szklanki rumu
Śliwki moczyłam 3 godziny w rumie z odrobiną wody (wody dolałam tyle, aby wszystkie śliwki były zakryte). Można także moczyć w mocno zaparzonej herbacie, wtedy najlepiej moczyć je całą noc. Po tym czasie do każdej śliwki wkładałam kawałek marcepanu, a następnie maczałam w czekoladzie, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej (można dodać trochę mleka lub masła, jeśli jest za gęsta). Gotowe śliwki najlepiej włożyć do lodówki. Smacznego :)
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
To może Cię zainteresować