Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Sernik czekoladowo-waniliowy Kuchnia
Katarzyna Smól 19 grudnia 2015
08:00

Sernik czekoladowo-waniliowy

1
Skomentuj
fotolia.com - royalty free
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Dziś publikujemy sprawdzony  przepis na to pyszne ciasto.
Na Boże Narodzenie przygotowuję sernik na czekoladowym spodzie. W oryginalnym przepisie sernik ma cytrynowy aromat, ale możecie wzbogacić go korzennymi przyprawami lub cynamonem, aby nadać mu bardziej świątecznego charakteru. Jeśli zaś chodzi o twaróg, to w Norwegii możemy ratować się twarogiem domowym lub użyć zamienników, takich jak ricotta czy jogurt.
Reklama
Tym razem zdecydowałam się na kolejny kuchenny eksperyment – upiekłam ten sernik z twarogu wcześniej zamrożonego. Ciasto się udało, więc polecam.

Składniki:

- 100 g czekolady
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 175 g masła
- ziarna z 1 laski wanilii
- 750 g twarogu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cytryna
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuściłam nad parą, dodałam do niej kawę i przemieszałam, aż się rozpuściła. Cytrynę sparzyłam, otarłam skórkę, wycisnęłam sok. Masło utarłam z cukrem na gładką puszystą masę. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodałam żółtka, wanilię, skórkę i sok z cytryny, twaróg (całkowicie rozmrożony i odsączony) i przemieszane mąki. Wszystko razem zmiksowałam. Do masy dołożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszałam.

Odłożyłam 1/3 masy i dodałam do niej kakao oraz rozpuszczoną przestudzoną czekoladę. Następnie z tej masy odłożyłam 4 łyżki. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam czekoladą masę.

Najpierw wlałam „jasną” masę, a później na wierzch ostrożnie nałożyłam odłożone 4 łyżki ciemnej masy i przy pomocy widelca delikatnie rozprowadziłam po całej powierzchni blachy, tworząc delikatne wzory. Sernik piekłam w 200 stopniach przez pierwsze 15 min., potem zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni i piekłam jeszcze 40 min. Studziłam w otwartym piekarniku.

Smacznego!
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Zenek Brzezinski
Zenek Brzezinski 19-12-2015 13:30

a gdzie można kupić taki twaróg na ten sernik ?

3
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas