Kuchnia
Sałatka z łososiem i soczewicą

Witam i zapraszam na sycącą sałatkę :)
Nie cierpię marnować jedzenia, z drugiej strony bardzo rzadko gotuję dokładnie tyle, ile zjemy na raz. To chyba dziedziczne, bo moja Babcia zawsze miała dodatkowe porcje na wypadek niespodziewanych gości. Co jednak zrobić, jak goście się nie zjawią, a rodzina nie ma ochoty na dokładkę? Wystarczy troszkę pokombinować, stworzyć pyszną kolację lub lunch do pracy. Tak było w dniu, w którym serwowałam łososia z kuskusem. Zostało mi sporo ryby i kaszki, wymyśliłam więc bardzo sycącą sałatkę.

Składniki:
- upieczony filet z łososia;
- gotowy kuskus;
- papryka (idealnie różnokolorowa);
- oliwki czarne i białe;
- cebula czerwona;
- ogórek świeży;
- puszka soczewicy;
- sól, pieprz, chili;
- sok i skórka z cytryny;
- 1 łyżka majonezu.

Przygotowanie:
Rybę rozdrobniłam widelcem, dodałam kuskus i drobno pokrojone warzywa, i oliwki. Doprawiłam na ostro, wymieszałam z majonezem i już. Wszystko trwało może 5 minut.
Składniki sałatki można zmieniać dowolnie. Rybę zastąpić kurczakiem, kaszkę ryżem, warzywa - piklami. Co kto lubi i ma w spiżarni. Kombinujcie :)
Przepis pochodzi z bloga Jedynka Gotuje. Zdjęcia autorstwa Sylwii Jedynak.
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
4