Sałatka z komasą jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa!
fot. Katarzyna Smól
Dzisiaj propozycja na danie, które możemy zjeść zarówno na podwieczorek, jak i przygotować je na lekki obiad – sałatka z komosą ryżową to pyszna i sycąca przekąska.
Przychodzą chwile, kiedy w poszukiwaniu dobrych przepisów trafiam na blogi nie tylko ze słodkimi wypiekami, ale ze zdrowymi potrawami. Nawet, gdy brak czasu na gotowanie obiadów, warto czasem zrezygnować z wysokokalorycznych dań na rzecz zdrowej sałatki. Przepis, którym się zainspirowałam i wypróbowałam już w swojej kuchni, pochodzi z bloga jadłonomia.com.
Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej (znanej też pod nazwą “quinoa”) – 1 pietruszka – 1 duża marchewka – 1/2 jabłka, najlepiej kwaśnego – 2 średnie buraki – 1/2 szklanki orzechów laskowych podprażonych na patelni – pęczek pietruszki – 2 łyżki oleju
Składniki na sos do sałatki:
– 2 łyżki oliwy – 1 łyżka syropu klonowego lub miodu – 1 łyżka soku z cytryny – 1/2 łyżeczki kminku (składnik opcjonalny, uważam, że lepiej go pominąć) – szczypta chili – szczypta soli
Sposób przygotowania:
Komosę zalałam wodą, posoliłam i zagotowałam. Gotowałam ok. 15 min., do chwili, aż wchłonęła cały płyn. Warzywa obrałam, podzieliłam na pół, nasmarowałam olejem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 min.
Posiekałam natkę pietruszki, jabłko pokroiłam w drobną kostkę, orzechy posiekałam. Wszystkie składniki dodałam do komosy. Połączyłam składniki na sos i dodałam do sałatki.
Smacznego!
Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno
fot. Katarzyna Smól
Nie tylko świetnie smakuje, ale również apetycznie wygląda!
fot. Katarzyna Smól
Do sałatki najlepiej dodać połówkę kwaśnego jabłka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.