Kuchnia
Sałatka krabowa – delikatna przekąska na imprezę
1

Katarzyna Smól
Przekąska, która świetnie sprawdza się na spotkaniach z przyjaciółmi. Zwykle podaje się ją na małych grzankach lub kanapeczkach bankietowych, które w Norwegii łatwo można dostać w sklepach.
Sałatka jest bardzo delikatna, ale nie mdła. Robię ją często, ale prawie za każdym razem trochę zmieniam przepis, dlatego podam Wam wersję podstawową oraz propozycję dodatkowych składników.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g paluszków krabowych (jeśli były mrożone, skropcie je przed rozmrożeniem sokiem z cytryny)
- 1/3 ogórka wężowego
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 100 g paluszków krabowych (jeśli były mrożone, skropcie je przed rozmrożeniem sokiem z cytryny)
- 1/3 ogórka wężowego
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Sałatka sprawdzi się jako główny składnik mini kanapek!
Fot. Katarzyna Smól
Dodatkowo możecie dodać:
- łyżkę drobno posiekanego pora
- makaron ryżowy
- groszek konserwowy
- posiekany koperek
- makaron ryżowy
- groszek konserwowy
- posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy bardzo drobno i doprawiamy. Przed dodaniem majonezu odstawiamy na pół godziny, po czym odlewamy sok, który puściły warzywa. Dopiero wtedy dodajemy majonez (czasem trzeba dodać więcej, jeśli użyjemy więcej składników). Następnie mieszamy i nakładamy na grzanki bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Zdjęcie frontowe: Katarzyna Smól
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
13
20-01-2016 08:29
0
0
Zgłoś