Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Sajgonki z łososiem

Udostępnij
na Facebooku
Sajgonki z łososiem

W kąciku kulinarnym prezentujemy dzisiaj przepis nowej autorki, Sylwii Jedynak. Poznajcie jej sposób na pyszne sajgonki z łososiem.



Reklama głosi, że w Norwegii nic nie jest proste. Wymyślił ją z pewnością ktoś, kto tu nigdy nie był. Bynajmniej nie próbował tu żyć.


Nam w tym roku strzeliło tu 10 lat! 10 dobrych, spokojnych lat. Na początku wszystko było obce, dziwne i drogie. Musiałam uczyć się robić zakupy, gotować z dostępnych produktów, wprowadzać do codziennej diety to, co Norwegia ma najlepszego. To tu zakochałam się w owocach morza, a mój mąż przekonał się do ryb.

Wbiegłam dziś do Meny. Nie dość, że piękne filety z łososia w promocji, to jeszcze książeczka z przepisami dołączona do zakupu :) Sajgonki ze zdjęcia w niej były tak apetyczne, że moje ślinianki zwariowały. Zmodyfikowałam przepis pod mój smak i zawartość spiżarni, i pół godziny później już delektowałam się pysznym, lekkim daniem.

Papier ryżowy
wikipedia.org

Składniki na 8 sztuk:


8 arkuszy papieru ryżowego (ris papir);

100 g makaronu ryżowego (ris nudler);

250g surowego łososia najwyższej jakości i świeżości (w Norwegii polecam najdelikatniejszą i najchudszą część fileta SALMALAKS back loin);

pół dojrzałego mango;

pół ogórka;

szczypiorek (choć dymka byłaby chyba lepsza);

mały pęczek kolendry;

garść chrupiącej sałaty (ja miałam lodową).

łosoś
whologwhy/Flickr.com

Sos:


Sok i otarta skórka z połowy limonki;

sok i otarta skórka z połowy cytryny;

łyżeczka słodkiego sosu sojowego;

4 łyżki sosu sojowego;

1/2 lyzeczki sosu rybnego;

1/2 łyżeczki oleju sezamowego;

drobno posiekany ząbek czosnku;

drobno posiekany kawałek chilli;

kawałek marchewki pociętej w julienne.

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Makaron ryżowy zalewamy na 3 minuty osolonym wrzątkiem, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.

Sajgonki z łososia
Sylwia Jedynak

Papier ryżowy zanurzamy po kolei w gorącej wodzie na 10 sekund i delikatnie kładziemy na wilgotnej ściereczce. Na środku układamy paski łososia, mango, ogórka, makaron, szczypior, kolendrę i sałatę. Boki zakładamy do środka i zwijamy, jak naleśniki. Jemy palcami (tak jak lubię najbardziej) maczając w sosie. Polecam.

Przepis pochodzi z bloga Sylwii Jedynak, Jedynka Gotuje.

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok