Ryba dla odważnych, marcepanowe figurki i svineribbe – co Norwegowie jedzą na święta?

Norweski stół świąteczny. wikimedia.org/Øyvind Holmstad/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Lutefisk, czyli ryba dla odważnych

Bez żeberek nie ma Świąt!
Pinnekjøtt – smak tradycji

Julebrød – trochę ciasto, trochę chleb
Przepis na julebrød
Składniki:
50 g świeżych drożdży
3 dl mleka
125 g masła
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
200 g rodzynek
ew. 1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez około kilka minut, a następnie je odsącz. Drożdże rozkrusz do miseczki, zalej je połową szklanki lekko ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na kilka minut, żeby drożdże zaczęły „pracować” (mieszanka powinna nabrać konsystencji śmietany). Rozpuść masło w rondelku, a następnie odstaw, aby lekko ostygło. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj rodzynki, drożdże i masło. Wyrób ciasto na gładką masę. Przykryj dobrze miskę z ciastem i odstaw ją w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto urosło (powinno podwoić swoją objętość). Uformuj z ciasta bochenki albo skorzystaj z formy do pieczenia ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-225 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
przepis pochodzi ze strony: przepisyzpodrozy.pl
Znajdź migdała w risgrøt!
Warto też wspomnieć o zwyczaju związanym z risgrøt. Zgodnie z nim w jednej z misek z puddingiem ukryty jest migdał. Osoba, która go znajdzie, dostaje drobny upominek, np. marcepanową świnkę.

Przepis na risgrøt
Składniki:
3 szklanki ryżu paella
5 szklanki wody
8 dl mleka
1/3 łyżeczki soli
cynamon
cukier
masło
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj ryż i sól. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu około 10 minut aż woda prawie odparuje. Następnie stopniowo dodawaj mleka. Gotuj pod przykryciem na najsłabszym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić przez około 40-50 min, aż ryż napęcznieje i trochę się rozgotuje. Ciepły ryż przełożyć do salaterek, dodać masło, posypać cynamonem i cukrem.
przepis pochodzi ze strony: smaczne-opowiesci.blogspot.com
Napoje z prądem
Z okazji świąt Norwegowie warzą także piwo świąteczne (juleøl), które następnie sprzedaje się w butelkach ze specjalnymi, bożonarodzeniowymi etykietami.

Świąteczne słodkości
W Norwegii w czasie świąt króluje marcepan. Podobno w kraju fiordów w Boże Narodzenie zjada się łącznie... około 40 mln marcepanowych figurek!
źródła: thornews.com, evewnorwegii.com, norwegofil.pl, wikipedia.org

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.