Ryba dla odważnych

fotolia.pl - royalty free
Z czym to się je?
Tradycyjnie rakfisk spożywa się z lefse (norweskim plackiem z ziemniaków i mąki). Całe danie dekoruje się cebulką i śmietaną. Jednak współcześni kucharze prześcigają się w sposobach na podanie tego tradycyjnego dania. Podczas festiwalu można spróbować jak smakuje rakfisk podany w tortilli czy jako tapas.
Pierwsza edycja festiwalu odbyła się w 1990 roku. Wydarzenie zgromadziło wtedy niewiele ponad 30 osób. Organizatorzy szacują, że w tegorocznym Norsk Rakfestival może wziąć udział nawet 25 000 amatorów słynnego norweskiego przysmaku! Festiwal odbywa się zawsze w pierwszym tygodniu listopada.

Skąd wziął się rakfisk?
Nie tylko Norwegia ma długie tradycje w fermentowaniu ryby, również Szwecja, Islandia, Rosja, Japonia i Chiny nadal przygotowują rybne przysmaki przy pomocy tej metody.
Skusicie się w tym roku na rakfisk? A może próbowaliście już takiego dania?
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
07-01-2019 20:38
1
0
Zgłoś
23-10-2015 00:21
2
0
Zgłoś
22-10-2015 13:26
2
0
Zgłoś
22-10-2015 13:23