Kuchnia
Razowe bułki orkiszowe

Bardzo smaczne bułki, idealne na weekendowe śniadanie.
Składniki:
- 480 g mąki orkiszowej razowej (u mnie była to pół na pół mąka orkiszowa jasna i razowa);
- 20 g świeżych drożdży;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżka soli;
- 40 g pestek słonecznika;
- 40 g pestek dyni;
- 20 g siemienia lnianego;
- 50 g roztopionego masła;
- 300 g letniej wody;
- dodatkowe ulubione ziarna do posypania bułek- kilka łyżek mleka do posmarowania bułek przed pieczenie.


Przygotowanie:
Najpierw robię rozczyn - drożdże ucieram z cukrem, dodaję 3 łyżki wody i mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.
W misce mieszam mąkę, sól i ziarna, dodaję roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i letnią wodę. Zagniatam ciasto, będzie lepkie. Odstawiam je do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu krótko wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na 10 części. Dłonie obsypuję mąką i z każdej części formuję kulę. Lekko spłaszczam i zanurzam w miseczce ze słonecznikiem, to będzie dół moich bułek.


Układam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję mlekiem i posypuję ziarnami. Czekam pół godziny, aż bułeczki się napuszą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min.
Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
W misce mieszam mąkę, sól i ziarna, dodaję roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i letnią wodę. Zagniatam ciasto, będzie lepkie. Odstawiam je do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu krótko wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na 10 części. Dłonie obsypuję mąką i z każdej części formuję kulę. Lekko spłaszczam i zanurzam w miseczce ze słonecznikiem, to będzie dół moich bułek.


Układam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję mlekiem i posypuję ziarnami. Czekam pół godziny, aż bułeczki się napuszą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min.
Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
To może Cię zainteresować
13