Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Razowe bułki orkiszowe

Katarzyna Smól

08 listopada 2014 07:03

Udostępnij
na Facebooku
Razowe bułki orkiszowe


Bardzo smaczne bułki, idealne na weekendowe śniadanie. 

Składniki:

  • 480 g mąki orkiszowej razowej (u mnie była to pół na pół mąka orkiszowa jasna i razowa);
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • 40 g pestek słonecznika;
  • 40 g pestek dyni;
  • 20 g siemienia lnianego;
  • 50 g roztopionego masła;
  • 300 g letniej wody;
  • dodatkowe ulubione ziarna do posypania bułek- kilka łyżek mleka do posmarowania bułek przed pieczenie.

 

Razowe bułki orkiszowe
Razowe bułki orkiszowe

 

Przygotowanie:

Najpierw robię rozczyn - drożdże ucieram z cukrem, dodaję 3 łyżki wody i mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł.

W misce mieszam mąkę, sól i ziarna, dodaję roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i letnią wodę. Zagniatam ciasto, będzie lepkie. Odstawiam je do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu krótko wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na 10 części. Dłonie obsypuję mąką i z każdej części formuję kulę. Lekko spłaszczam i zanurzam w miseczce ze słonecznikiem, to będzie dół moich bułek.

Razowe bułki orkiszowe
Razowe bułki orkiszowe


Układam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję mlekiem i posypuję ziarnami. Czekam pół godziny, aż bułeczki się napuszą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min.

Smacznego!

Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii. 
zdjęcie: Katarzyna Smól


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama

To może Cię zainteresować

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok