Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje

12 sierpnia 2014 08:44

Udostępnij
na Facebooku
2
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Wszyscy wiemy, że warto jeść jabłka. A tym, którzy niekoniecznie przepadają za smakiem świeżych owoców podpowiadamy, że z użyciem jabłek można wyczarować pyszne racuchy.

Oj... jak ja bardzo często słyszę od męża: "Zrobiłabyś ciasto na racuszki, ja będę smażył... Obiecuję!"
I nie pozostaje mi wtedy nic innego, jak wziąć się do roboty. Na szczeście mam od lat przepis - prosty, a niezawodny. Muszę tylko pamiętać, aby podwoić lub nawet potroić składniki, bo mogłabym mocno narazić się rodzince :)

Jabłka
kalbakk85/IG.com

Składniki:

 

  • 2,5 dkg św. drożdży;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 szkl. letniego mleka;
  • 1 jajo;
  • 1 żóltko;
  • szczypta soli;
  • mąka pszenna;
  • jabłka (ew. banany, rodzynki namoczone w rumie... co kto lubi);
  • cukier puder z wanilią do posypania;
  • olej do smażenia.

 

Przygotowanie:


Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy całość podwoi swoją objętość, dodajemy jajo, żótko, sól i miksujemy na najwyższych obrotach dosypując po trochę mąki, aż do momentu gdy uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na dość mocno rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor.

Racuchy z jabłkami
wikipedia.org

Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem-pudrem i wciągamy jeszcze gorące. Mmmm...


Przepis przygotowała Sylwia Jedynak - Jedynka gotuje.


zdjęcie: Sylwia Jedynak



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


estera kozlowska

12-08-2014 21:45

Jutro robie!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok