Kuchnia
Racuchy drożdżowe z jabłkami
2

Oj... jak ja bardzo często słyszę od męża: "Zrobiłabyś ciasto na racuszki, ja będę smażył... Obiecuję!"
I nie pozostaje mi wtedy nic innego, jak wziąć się do roboty. Na szczeście mam od lat przepis - prosty, a niezawodny. Muszę tylko pamiętać, aby podwoić lub nawet potroić składniki, bo mogłabym mocno narazić się rodzince :)

kalbakk85/IG.com
Składniki:
- 2,5 dkg św. drożdży;
- 3 łyżki cukru;
- 1 szkl. letniego mleka;
- 1 jajo;
- 1 żóltko;
- szczypta soli;
- mąka pszenna;
- jabłka (ew. banany, rodzynki namoczone w rumie... co kto lubi);
- cukier puder z wanilią do posypania;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy całość podwoi swoją objętość, dodajemy jajo, żótko, sól i miksujemy na najwyższych obrotach dosypując po trochę mąki, aż do momentu gdy uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Na dość mocno rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor.

wikipedia.org
Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem-pudrem i wciągamy jeszcze gorące. Mmmm...
Przepis przygotowała Sylwia Jedynak - Jedynka gotuje.
zdjęcie: Sylwia Jedynak
To może Cię zainteresować
12-08-2014 21:45
2
0
Zgłoś