Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Racuchy drożdżowe

Katarzyna Smól

26 kwietnia 2014 07:01

Kopiuj link
2
Racuchy drożdżowe


Dla mnie drożdżowe racuchy to smak dzieciństwa. Koniecznie z jabłkami, obsypane cukrem pudrem. Polecam sprawdzony przepis - racuchy wychodzą pulchne i miękkie, nie nasiąkają tłuszczem. Są pyszne. Czy ktoś z Was się skusi?




Składniki:


- 250 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g masła
- ok. ¼ l mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 1 duże jabłko (lub 2 jeśli wolicie dużo jabłek w plackach)
- cukier puder do posypania


Drożdże mieszam z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą dodaję je do przesianej mąki. Dolewam połową mleka, roztopione i wystudzone masło. Jajka roztrzepuję z resztą cukru i także dodaję do mąki. Mieszam całość łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Jeśli trzeba, dolewam resztę mleka. Następnie nakrywam misę z ciastem ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę.

Kiedy jest gotowe smażę placki na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika, aby smażyły się powoli i były na pewno upieczone w środku. Nakładam około jedną łyżkę ciasta na jeden placek, na który od razu kładę cząstki jabłka. Można także pokrojone jabłko wrzucić od razu do całej masy, ale czasami ciasto po wyrośnięciu gęstnieje na tyle, że jest trudno przemieszać je z jabłkami. Usmażone placki odkładam na ręcznik papierowy, po chwili, jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem i od razu podaję.

Smacznego :)



racuchy z jabłkami

racuchy z jabłkami



❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Zuza zaworska

26-04-2014 16:26

przepis super, wyszły pyszne racuszki co do ilości mleka użyłam pol szklanki

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok