Kuchnia
Pyszne ciasto z truskawkami
4

Kiedy zaczyna się sezon na wszelkie "bær" czyli letnie owoce takie jak truskawki, maliny czy jagody, w mojej kuchni króluje jedno ciasto - bardzo lekkie, biszkoptowe, doskonałe na ciepłe dni.
Nie można mu się oprzeć! Można piec je także z owocami mrożonymi. To ciasto zawsze się udaje i to bez zakalca!
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce np. truskawki ok. 0,6 kg, u mnie było to 0,4 kg truskawek i 0,2 kg rabarbaru

Zadbajcie o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (oprócz owoców jeśli użyjecie mrożonych). Najpierw ubijamy same białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, potem po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach miksera. Po żółtkach dodajemy olej, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy (wielkość ok. 24x24), na wierzch wysypujemy pokrojone owoce i lekko dociskamy (jeśli owoce są mrożone to nakładamy je bez rozmrażania).
Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez ok. 50-60 min., czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem. Jest gotowe jeśli patyczek jest suchy, nie ma na nim śladu surowego ciasta. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama
To może Cię zainteresować
1
19-06-2017 21:39
2
0
Zgłoś
09-06-2014 10:49
1
0
Zgłoś
08-06-2014 21:56
1
0
Zgłoś
08-06-2014 12:59
1
0
Zgłoś