Kuchnia
Pyszne ciasto bananowe
1

Katarzyna Smól
Aromatyczne ciasto nazywane przez niektórych chlebkiem bananowym to idealny wybór na jesienne wieczory z domowymi wypiekami.
Chlebek bananowy przypomina nieco ciasto marchewkowe. Jest wilgotny, ma w sobie dużo orzechów, czekolady i cynamonu. Trudno się oprzeć takiemu połączeniu!
Składniki na dużą keksówkę:
Miska nr 1:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 1/2 szklanki bakalii
- orzechów, migdałów drobno posiekanych plus rodzynki
Miska nr 2:
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka roztrzepane
- 1 szklanka olej
- 5 dojrzałych bananów dokładnie rozgniecionych (można użyć do tego miksera
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 1/2 szklanki bakalii
- orzechów, migdałów drobno posiekanych plus rodzynki
Miska nr 2:
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka roztrzepane
- 1 szklanka olej
- 5 dojrzałych bananów dokładnie rozgniecionych (można użyć do tego miksera
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Mieszam wszystkie składniki w poszczególnych miskach. Następnie, składniki suche łączę z mokrymi. Mieszam krótko, ale dokładnie. Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam wymieszaną masę. Przez środe ciasta sypię cienko cukier z cynamonem (w tym miejscu ciasto powinno pęknąć podczas pieczenia). Przypieczona skórka będzie słodka i cynamonowa.
Smacznego!
Smacznego!

Gotowe ciasto bananowe
Fot. Katarzyna Smół
Reklama
To może Cię zainteresować
1
15-11-2015 10:49
0
0
Zgłoś