Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Pyszne ciasto bananowe

Katarzyna Smól

14 listopada 2015 08:00

Kopiuj link
1
Pyszne ciasto bananowe

Katarzyna Smól

Aromatyczne ciasto nazywane przez niektórych chlebkiem bananowym to idealny wybór na jesienne wieczory z domowymi wypiekami.
Chlebek bananowy  przypomina nieco ciasto marchewkowe. Jest wilgotny, ma w sobie dużo orzechów, czekolady i cynamonu. Trudno się oprzeć takiemu połączeniu!

Składniki na dużą keksówkę:

Miska nr 1:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 1/2 szklanki bakalii
- orzechów, migdałów drobno posiekanych plus rodzynki

Miska nr 2:
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka roztrzepane
- 1 szklanka olej
- 5 dojrzałych bananów dokładnie rozgniecionych (można użyć do tego miksera

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.

Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Mieszam wszystkie składniki w poszczególnych miskach. Następnie,  składniki suche łączę z mokrymi. Mieszam krótko, ale dokładnie. Dużą keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam wymieszaną masę. Przez środe ciasta sypię cienko cukier z cynamonem (w tym miejscu ciasto powinno pęknąć podczas pieczenia). Przypieczona skórka będzie słodka i cynamonowa.

Smacznego!
Gotowe ciasto bananowe
Gotowe ciasto bananowe Fot. Katarzyna Smół
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Igus

15-11-2015 10:49

W jakiej temp. piec i ile czasu

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok