Puszyste muffiny ze śliwkami

W zeszłym tygodniu prezentowaliśmy przepis na ciasto z tymi smacznymi owocami. Dziś pora na muffiny z owocowym akcentem!

fot. Katarzyna Smól
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka L
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 g kwaśnej śmietany (u mnie jogurtu)
- 4 duże śliwki pokrojone na małe kawałki
- 1/4 szklanki brązowego cukru do posypania muffin

fot. Katarzyna Smól
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek i otrzymałam gęste ciasto. Do formy na muffiny włożyłam papilotki, do każdej nałożyłam ciasto. Każdą muffinę posypałam brązowym cukrem. Piekłam je przez 25 min. w 180 stopniach.
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
03-10-2015 23:11
0
-2
Zgłoś