Kuchnia
Puszyste muffiny ze śliwkami
1

W zeszłym tygodniu prezentowaliśmy przepis na ciasto z tymi smacznymi owocami. Dziś pora na muffiny z owocowym akcentem!
Śliwki w wypiekach smakują wybornie i osobiście jestem ich wielką fanką. Spróbujcie użyć ich w bardzo prostych do przygotowania muffinach. Śliwki po upieczeniu są puszyste i wilgotne. Ich słodycz zależy od dojrzałości, wybierzcie więc takie, które najbardziej lubicie :)

fot. Katarzyna Smól
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka L
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 g kwaśnej śmietany (u mnie jogurtu)
- 4 duże śliwki pokrojone na małe kawałki
- 1/4 szklanki brązowego cukru do posypania muffin

fot. Katarzyna Smól
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek i otrzymałam gęste ciasto. Do formy na muffiny włożyłam papilotki, do każdej nałożyłam ciasto. Każdą muffinę posypałam brązowym cukrem. Piekłam je przez 25 min. w 180 stopniach.

fot. Katarzyna Smól
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka L
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 g kwaśnej śmietany (u mnie jogurtu)
- 4 duże śliwki pokrojone na małe kawałki
- 1/4 szklanki brązowego cukru do posypania muffin

fot. Katarzyna Smól
W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek i otrzymałam gęste ciasto. Do formy na muffiny włożyłam papilotki, do każdej nałożyłam ciasto. Każdą muffinę posypałam brązowym cukrem. Piekłam je przez 25 min. w 180 stopniach.
Reklama
To może Cię zainteresować
5
03-10-2015 23:11
0
-2
Zgłoś