Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Katarzyna Smól

22 marca 2014 06:02

Kopiuj link
Pulpeciki w sosie pomidorowym


Pulpeciki są według przepisu Nigelli Lawson. Ona sama opisuje je jako sposób na dobry humor w deszczowe dni i coś w tym jest :) Są bardzo delikatne z duża ilością bardzo pomidorowego sosu pachnącego ziołami. Super danie dla dzieci i jak dla mnie lepsza wersja norweskich kjøttkaker. Do tego, jak to u Nigelli, wszystko jest bardzo proste do wykonania.

Składniki na pulpeciki:


- 500 g. mielonego mięsa (u mnie to było typowe norweskie opakowanie 400 g., użyłam mięsa drobiowego)

- 1 jajko

- 2 łyżki tartego żóltego sera

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 3 łyżki bułki tartej

- duża szczypta czarnego pieprzu

- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszam w misce, a następnie formuję małe kulki. Z ciasta drobiowego jest trudniej je uformować, ale dobrym sposobem na to jest zamaczanie dłoni w zimnej wodzie przed formowaniem każdej kulki. Uformowane kulki wkładam do lodówki i robię sos.


Składniki na sos:


- 1 cebula

- 1-2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka oleju do smażenia 

- 500 g opakowanie przecieru pomidorowego (dokładnie przetartych pomidorów)

- 100 ml mleka Hel

- 1 szklanka wody

- szczytpa cukru

- sól i pieprz


Cebulę, czosnek i oregano miksuję w blenderze. W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam masło oraz zmiksowane wcześniej składniki. Smażę kilka minut cały czas mieszając. Nastęnie dodaję przecier i wodę. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Nastpępnie dodaję mleko, mieszam i delikatnie wrzucam mięsne kulki, nie mieszam dopóki mięso się nie zetnie, żeby się nie rozpadły. Sos początkowo jest rzadki, ale podczas gotowania odparowuje i gęstnieje. Całość gotuję ok. 20 min., pod koniec doprawiam jeśli jest potrzeba. Najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle.

Smacznego!


pulpeciki

pulpeciki


Zapraszam na moją stronę na facebooku.


 

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok