Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Katarzyna Smól

22 marca 2014 06:02

Udostępnij
na Facebooku
Pulpeciki w sosie pomidorowym


Pulpeciki są według przepisu Nigelli Lawson. Ona sama opisuje je jako sposób na dobry humor w deszczowe dni i coś w tym jest :) Są bardzo delikatne z duża ilością bardzo pomidorowego sosu pachnącego ziołami. Super danie dla dzieci i jak dla mnie lepsza wersja norweskich kjøttkaker. Do tego, jak to u Nigelli, wszystko jest bardzo proste do wykonania.

Składniki na pulpeciki:


- 500 g. mielonego mięsa (u mnie to było typowe norweskie opakowanie 400 g., użyłam mięsa drobiowego)

- 1 jajko

- 2 łyżki tartego żóltego sera

- 1 starty ząbek czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 3 łyżki bułki tartej

- duża szczypta czarnego pieprzu

- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszam w misce, a następnie formuję małe kulki. Z ciasta drobiowego jest trudniej je uformować, ale dobrym sposobem na to jest zamaczanie dłoni w zimnej wodzie przed formowaniem każdej kulki. Uformowane kulki wkładam do lodówki i robię sos.


Składniki na sos:


- 1 cebula

- 1-2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka oleju do smażenia 

- 500 g opakowanie przecieru pomidorowego (dokładnie przetartych pomidorów)

- 100 ml mleka Hel

- 1 szklanka wody

- szczytpa cukru

- sól i pieprz


Cebulę, czosnek i oregano miksuję w blenderze. W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam masło oraz zmiksowane wcześniej składniki. Smażę kilka minut cały czas mieszając. Nastęnie dodaję przecier i wodę. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Nastpępnie dodaję mleko, mieszam i delikatnie wrzucam mięsne kulki, nie mieszam dopóki mięso się nie zetnie, żeby się nie rozpadły. Sos początkowo jest rzadki, ale podczas gotowania odparowuje i gęstnieje. Całość gotuję ok. 20 min., pod koniec doprawiam jeśli jest potrzeba. Najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle.

Smacznego!


pulpeciki

pulpeciki


Zapraszam na moją stronę na facebooku.


 

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok