Kuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki są według przepisu Nigelli Lawson. Ona sama opisuje je jako sposób na dobry humor w deszczowe dni i coś w tym jest :) Są bardzo delikatne z duża ilością bardzo pomidorowego sosu pachnącego ziołami. Super danie dla dzieci i jak dla mnie lepsza wersja norweskich kjøttkaker. Do tego, jak to u Nigelli, wszystko jest bardzo proste do wykonania.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g. mielonego mięsa (u mnie to było typowe norweskie opakowanie 400 g., użyłam mięsa drobiowego)
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego żóltego sera
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszam w misce, a następnie formuję małe kulki. Z ciasta drobiowego jest trudniej je uformować, ale dobrym sposobem na to jest zamaczanie dłoni w zimnej wodzie przed formowaniem każdej kulki. Uformowane kulki wkładam do lodówki i robię sos.
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 500 g opakowanie przecieru pomidorowego (dokładnie przetartych pomidorów)
- 100 ml mleka Hel
- 1 szklanka wody
- szczytpa cukru
- sól i pieprz
Cebulę, czosnek i oregano miksuję w blenderze. W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam masło oraz zmiksowane wcześniej składniki. Smażę kilka minut cały czas mieszając. Nastęnie dodaję przecier i wodę. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Nastpępnie dodaję mleko, mieszam i delikatnie wrzucam mięsne kulki, nie mieszam dopóki mięso się nie zetnie, żeby się nie rozpadły. Sos początkowo jest rzadki, ale podczas gotowania odparowuje i gęstnieje. Całość gotuję ok. 20 min., pod koniec doprawiam jeśli jest potrzeba. Najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle.
Smacznego!


Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
2