Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Pudding Królowej Maud

Udostępnij
na Facebooku
1
Pudding Królowej Maud

Tradycyjny norweski deser z ciekawą historią, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikiem kogla-mogla.


Deser znany jest w Norwegii pod nazwami Dronning Maud pudding, Dronning Maud fromasj (mus) lub Haugesundsdessert (deser z Haugesund). Po raz pierwszy przygotowano go w 1906 w Haugesund, z myślą o królowej Maud i królu Haakonie, którzy wizytowali akurat to miasto.

Oryginalny przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, można go modyfikować dodając np. świeże owoce.

Pudding Królowej Maud
instagram.com/lindastuhaug

Składniki:


* 5 żółtek;

* 5 łyżek stołowych cukru;

* 5 płatków żelatynowych;

* 0,6 litra kremowej śmietanki;

* 50 mililitrów porto;

* 200 gramów pokruszonej czekolady deserowej.

Pudding Królowej Maud
instagram.com/ingermarie68

Przygotowanie:


Zmiksuj żółtka i cukier na gęsty kogel-mogel. Namocz żelatynę, odciśnij wodę i rozpuść na małym ogniu. Wlej żelatynę do kogla-mogla, cały czas mieszając.

Ubij śmietankę i zmieszaj z koglem-moglem. Dodaj porto do smaku.

Układaj krem na zmianę z pokruszoną czekoladą w pucharkach. Wierzchnią warstwę deseru można udekorować dodatkowo orzechami lub świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami i jagodami.

Pudding Królowej Maud
instagram.com/karinala89

Pudding można serwować ze słodkimi rurkami, sękaczem i innymi ciasteczkami.

Zdjęcie frontowe: screenshot/instagram.com/skandinaviskehjem



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Brudny Harry

28-06-2014 23:53

narobiliście mi smaka

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok