Kuchnia
Pudding Królowej Maud
1

Deser znany jest w Norwegii pod nazwami Dronning Maud pudding, Dronning Maud fromasj (mus) lub Haugesundsdessert (deser z Haugesund). Po raz pierwszy przygotowano go w 1906 w Haugesund, z myślą o królowej Maud i królu Haakonie, którzy wizytowali akurat to miasto.
Oryginalny przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, można go modyfikować dodając np. świeże owoce.

instagram.com/lindastuhaug
Składniki:
* 5 żółtek;
* 5 łyżek stołowych cukru;
* 5 płatków żelatynowych;
* 0,6 litra kremowej śmietanki;
* 50 mililitrów porto;
* 200 gramów pokruszonej czekolady deserowej.

instagram.com/ingermarie68
Przygotowanie:
Zmiksuj żółtka i cukier na gęsty kogel-mogel. Namocz żelatynę, odciśnij wodę i rozpuść na małym ogniu. Wlej żelatynę do kogla-mogla, cały czas mieszając.
Ubij śmietankę i zmieszaj z koglem-moglem. Dodaj porto do smaku.
Układaj krem na zmianę z pokruszoną czekoladą w pucharkach. Wierzchnią warstwę deseru można udekorować dodatkowo orzechami lub świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami i jagodami.

instagram.com/karinala89
Pudding można serwować ze słodkimi rurkami, sękaczem i innymi ciasteczkami.
Zdjęcie frontowe: screenshot/instagram.com/skandinaviskehjem
Reklama
To może Cię zainteresować
8
28-06-2014 23:53
9
0
Zgłoś