Kuchnia
Ptysie z kremem budyniowym

Może macie ochotę świętować Dzień Kobiet przy czymś słodkim? Zapraszam po przepis na pyszne ptysie z kremem budyniowym.
Krem jest z dodatkiem likieru jajecznego, ale możecie go pominąć jeśli ptysie będą jeść dzieci. Ja dla urozmaicenia zrobiłam także te pyszne ciastka w formie eklerków, można je posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Składniki na ciastka parzone:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka

Składniki na krem:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- ziarna z połowy laski wanilii
- 50 g śmietanki i 50 g likieru jajecznego lub 100 g masła z 2 łyżkami cukru jeśli chcecie zrobić wersję bezalkoholową
Ciasto:
Mleko, wodę, masło, sól włożyć do garnuszka, podgrzać aż zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać mąkę od razu energicznie mieszać aż składniki się połączą, ciasto będzie jedną zwartą kulą. Odstawić je do całkowitego ostudzenia po czym zmiksować je z jajkami. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworzyć kule lub podłużne kształty na eklerki. Można także nakładać ciasto łyżką. U mnie wyszły dwie blaszki, można je piec jednocześnie np. z termoobiegiem. Najlepiej w 190 stopniach przez ok. 30 min. aż będą bardzo rumiane, studzić w otwartym piekarniku.
Krem:
Do garnuszka wlać szklankę mleka, dodać cukier, wanilię i doprowadzić do wrzenia. Resztę mleka wymieszać w szklance z mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, przemieszać i gotować aż zgęstnieje. Powinien powstać bardzo gęsty budyń. Trzeba przykryć go folią (ma dodykać budyniu, wtedy nie powstanie skorupka) i odstawić do wystygnięcia. Kiedy jest zimny, należy zmiksować śmietankę z likierem (bądź też miękkie masło z cukrem) i dodać zimny budyń. Gęsty krem nakładać do przeciętych na pół ciastek. Na koniec polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Katarzyny Smól - Moje gotowanie w Norwegii

Reklama
To może Cię zainteresować
4