Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Ptysie z kremem budyniowym

Katarzyna Smól

07 marca 2015 06:37

Udostępnij
na Facebooku
Ptysie z kremem budyniowym


Może macie ochotę świętować Dzień Kobiet przy czymś słodkim? Zapraszam po przepis na pyszne ptysie z kremem budyniowym.


Krem jest z dodatkiem likieru jajecznego, ale możecie go pominąć jeśli ptysie będą jeść dzieci. Ja dla urozmaicenia zrobiłam także te pyszne ciastka w formie eklerków, można je posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Ptysie z kremem budyniowym


Składniki na ciastka parzone:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
Ptysie z kremem budyniowym


Składniki na krem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • 50 g śmietanki i 50 g likieru jajecznego lub 100 g masła z 2 łyżkami cukru jeśli chcecie zrobić wersję bezalkoholową

Ciasto:

Mleko, wodę, masło, sól włożyć do garnuszka, podgrzać aż zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać mąkę od razu energicznie mieszać aż składniki się połączą, ciasto będzie jedną zwartą kulą. Odstawić je do całkowitego ostudzenia po czym zmiksować je z jajkami. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworzyć kule lub podłużne kształty na eklerki.  Można także nakładać ciasto łyżką. U mnie wyszły dwie blaszki, można je piec jednocześnie np. z termoobiegiem. Najlepiej w 190 stopniach przez ok. 30 min. aż będą bardzo rumiane, studzić w otwartym piekarniku.

Ptysie z kremem budyniowym


Krem:

Do garnuszka wlać szklankę mleka, dodać cukier, wanilię i doprowadzić do wrzenia. Resztę mleka wymieszać w szklance z mąkami oraz żółtkami. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, przemieszać i gotować aż zgęstnieje. Powinien powstać bardzo gęsty budyń. Trzeba przykryć go folią (ma dodykać budyniu, wtedy nie powstanie skorupka) i odstawić do wystygnięcia. Kiedy jest zimny, należy zmiksować śmietankę z likierem (bądź też miękkie masło z cukrem) i dodać zimny budyń. Gęsty krem nakładać do przeciętych na pół ciastek. Na koniec polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ptysie z kremem budyniowym


Smacznego!

Przepis i zdjęcia autorstwa Katarzyny Smól - Moje gotowanie w Norwegii


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok