Kuchnia
Przepis na tradycyjny świąteczny gløgg

To nie jest zwykły przepis. Tę receptę opracowała Hanna Winsnes w XIX wieku.
Hanna Winsnes to bardzo ciekawa postać. Urodziła się pod koniec XVIII wieku, była żoną pastora i pierwszą w Norwegii kobietą-powieściopisarką. To jednak nie wszystko - opracowała pierwszą norweską książkę kucharską (opublikowaną w 1845 roku) Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen.

Hanna Winsnes, fot. commons.wikimedia.org
Zakres opisanych tam porad znacznie przekraczała to, co dziś znajduje się w książkach kucharskich, między innymi były tam informacje dotyczące uprawy ogródka, uboju zwierząt, odlewania świec czy... gotowania mydła. Ale w tym artykule nie będziemy się zajmować żadną z tych rzeczy.
Hanna Winsnes zawarła w swojej książce przede wszystkim przepisy na potrawy i napitki. A ponieważ jest teraz czas Bożego Narodzenia, warto skorzystać z XIX-wiecznego przepisu na tradycyjny świąteczny gløgg.

Książka kucharska Hanny Winsnes, fot. mylittlenorway.com
Składniki:
- 0,7 l wody
- 20 dag cukru
- 0,25 l koniaku
- cynamon do smaku
- butelka czerwonego wina z biskupim ekstraktem (poniżej)
Wodę należy zagotować z cukrem, koniakiem i cynamonem. Do płynu wlać wino i już nie gotować. Całość zdjąć z ognia tuż przed wrzeniem. Podawać na ciepło.

fot. commons.wikimedia.org
Przepis na biskupi ekstrakt:
Każda butelka czerwonego wina do gløggu powinna zawierać 12 dag cukru oraz sok z dwóch gorzkich pomarańczy. Opcjonalnie można dodać skórkę. Jeżeli gløgg jest zbyt mocny/gorzki można dodać wody.
Ten aromatyczny, rozgrzewający napój z pewnością będzie wspaniałym pomysłem na mroźne Boże Narodzenie.
Smacznego!

fot. flickr.com/Blue moon in her eyes
Źródła: mylittlenorwy.com, wikipedia.org
Zdjęcie frontowe: wikimedia.org - Anneke Wolf - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Reklama
To może Cię zainteresować