To nie jest zwykły przepis. Tę receptę opracowała Hanna Winsnes w XIX wieku.
Hanna Winsnes to bardzo ciekawa postać. Urodziła się pod koniec XVIII wieku, była żoną pastora i pierwszą w Norwegii kobietą-powieściopisarką. To jednak nie wszystko - opracowała pierwszą norweską książkę kucharską (opublikowaną w 1845 roku) Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen. 
Hanna Winsnes, fot. commons.wikimedia.org
Zakres opisanych tam porad znacznie przekraczała to, co dziś znajduje się w książkach kucharskich, między innymi były tam informacje dotyczące uprawy ogródka, uboju zwierząt, odlewania świec czy... gotowania mydła. Ale w tym artykule nie będziemy się zajmować żadną z tych rzeczy. 
Hanna Winsnes zawarła w swojej książce przede wszystkim przepisy na potrawy i napitki. A ponieważ jest teraz czas Bożego Narodzenia, warto skorzystać z XIX-wiecznego przepisu na tradycyjny świąteczny gløgg. 
Książka kucharska Hanny Winsnes, fot. mylittlenorway.com
Składniki: 
-  0,7 l wody 
- 20 dag cukru 
- 0,25 l koniaku 
- cynamon do smaku 
- butelka czerwonego wina z biskupim ekstraktem (poniżej) 
Wodę należy zagotować z cukrem, koniakiem i cynamonem. Do płynu wlać wino i już nie gotować. Całość zdjąć z ognia tuż przed wrzeniem. Podawać na ciepło. 
fot. commons.wikimedia.org
Przepis na biskupi ekstrakt: 
Każda butelka czerwonego wina do gløggu powinna zawierać 12 dag cukru oraz sok z dwóch gorzkich pomarańczy. Opcjonalnie można dodać skórkę. Jeżeli gløgg jest zbyt mocny/gorzki można dodać wody. 
Ten aromatyczny, rozgrzewający napój z pewnością będzie wspaniałym pomysłem na mroźne Boże Narodzenie. 
Smacznego! 
fot. flickr.com/Blue moon in her eyes
Źródła: mylittlenorwy.com, wikipedia.org 
Zdjęcie frontowe: wikimedia.org - Anneke Wolf - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0