Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Przepis na szybki chleb

Katarzyna Smól

28 lutego 2015 07:00

Kopiuj link
Przepis na szybki chleb


Jeśli macie ochotę na świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem, a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis będzie idealny. Jedyny minus - podstawowym składnikiem jest biała mąka.

Ja od czasu do czasu lubię się skusić na jasne pieczywo, jeśli Wy również - zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 litra ciepłej wody

 

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję ziarna, sól, płatki. Drożdż kruszę, rozcieram z cukrem. Dodaję do nich ciepłą wodę, mieszam i wlewam do mąki (tak, nie robię zaczynu ;)). Wyrabiam ciasto ok. 10 min. po czym odstawiam je w ciepłe miejsce na 20-30 min.

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

Po tym czasie przekładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami, wierzch posypuję lekko mąką. W formie ciasto rośnie jeszcze ok. 20 min., w tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Chleb piekę godzinę, pod koniec pieczenia, jeśli za bardzo się rumieni, zmniejszam temperaturę do 200 stopni.

Smacznego :)

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

Przepis na podstawie przepisu z bloga odczarujgary.pl.
Zdjęcia i opis Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii


❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok