Kuchnia
Przepis na szybki chleb

Jeśli macie ochotę na świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem, a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis będzie idealny. Jedyny minus - podstawowym składnikiem jest biała mąka.
Ja od czasu do czasu lubię się skusić na jasne pieczywo, jeśli Wy również - zapraszam po przepis.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 litra ciepłej wody

fot. Katarzyna Smól
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję ziarna, sól, płatki. Drożdż kruszę, rozcieram z cukrem. Dodaję do nich ciepłą wodę, mieszam i wlewam do mąki (tak, nie robię zaczynu ;)). Wyrabiam ciasto ok. 10 min. po czym odstawiam je w ciepłe miejsce na 20-30 min.
fot. Katarzyna Smól
Po tym czasie przekładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami, wierzch posypuję lekko mąką. W formie ciasto rośnie jeszcze ok. 20 min., w tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Chleb piekę godzinę, pod koniec pieczenia, jeśli za bardzo się rumieni, zmniejszam temperaturę do 200 stopni.
Smacznego :)

fot. Katarzyna Smól
Przepis na podstawie przepisu z bloga odczarujgary.pl.
Zdjęcia i opis Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama

To może Cię zainteresować
4