Przepis na ciasto z truskawkami

To już ostatnie chwile, żeby smakować norweskie truskawki, może więc skusicie się na pożegnanie lata ciastem z tymi pysznymi owocami?
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła niesolonego
- 1/2 kg truskawek pokrojonych na pół lub ćwiartki

5 żółtek i jedno jajko wraz z 1/2 szklanki cukru ucierałam przez kilka minut na puszystą masę. Do masy dodałam szklankę mąki, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia - i ponownie utarłam. Wszystko wlałam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ubiłam białka ze szczyptą soli i szklanką cukru na sztywną pianę. Na ciepłym cieście ułożyłam owoce, a na nie nałożyłam pianę z białek. Piekłam ponownie 20 minut w 180 stopniach.
A oto rezultat:
P.S. wiśnie, z którymi piekłam ciasto, były mrożone, ponieważ niestety nie miałam dostępu do świeżych. Mrożone wiśnie trzeba rozmrozić, dobrze odsączyć, najlepiej na sicie, a potem jeszcze na ręczniku papierowym. Można je dodatkowo przed pieczeniem obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej. Smacznego!
Przepis przygotowała i zdjęcia zrobiła Katarzyna Smól, autorka Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
To może Cię zainteresować
21-09-2015 06:14
1
0
Zgłoś