Prosty przepis na maślane ciasteczka

Katarzyna Smól
W tym roku z upieczonych ciasteczek zbudowałam również małe choinki, które dobrze sprawdzają się jako świąteczna, słodka ozdoba stołu.
Przepis doskonale nadaje się do ciastek, które chcielibyście ozdobić różnymi świątecznymi wzorkami np. za pomocą specjalnych stempli czy pisaków.
Składniki:
- 60 g cukru pudru (można mniej, jeśli chcecie je pudrować po upieczeniu)
- 1 żółtko
-szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić je na pół lub na jeszcze mniejsze części i każdą po kolei cienko rozwałkować, a następnie wyciąć wzory. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać specjalnych odstępów, ciasteczka nie urosną. Piec w 190 stopniach przez ok. 12 min do ich zarumienia. Najładniej się pieką, jeśli mają podobne wielkości.
Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek. Można piec obie blaszki na raz, w takim wypadku należy ustawić piekarnik na termoobieg, a temperaturę na 180 stopni.
Żeby zrobić ciasteczkowe choinki, wykorzystałam foremki gwiazdki w różnych wielkościach. Upieczone wypieki przypudrowałam i układałam na siebie od największej do najmniejszej, sklejając je gęstym lukrem.
Smacznego!

Choinki z ciastek. Fot. Katarzyna Smól

To może Cię zainteresować