Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Prosty przepis na maślane ciasteczka

Katarzyna Smól

05 grudnia 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Prosty przepis na maślane ciasteczka

Katarzyna Smól

Wspólne gotowanie sprzyja tworzeniu świątecznej atmosfery. Dlatego dzisiaj prezentujemy wypiek, w którego przygotowanie może zaangażować się cała rodzina.
Pyszne maślane ciasteczka rozpływające się w ustach to idealny pomysł na świąteczny deser.

W tym roku z upieczonych ciasteczek zbudowałam również małe choinki, które dobrze sprawdzają się jako świąteczna, słodka ozdoba stołu.

Przepis doskonale nadaje się do ciastek, które chcielibyście ozdobić różnymi świątecznymi wzorkami np. za pomocą specjalnych stempli czy pisaków.

Składniki:

- 150 g masła
- 60 g cukru pudru (można mniej, jeśli chcecie je pudrować po upieczeniu)
- 1 żółtko
-szczypta soli
- 220 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki śmietanki kremówki

ciastka  Ciastka powinny delikatnie się zarumienić podczas pieczenia. Fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania gładkiej, jednolitej kuli. Na początku warto posiekać składniki nożem, tak, aby miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi rękoma, które ogrzewają ciasto.

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić je na pół lub na jeszcze mniejsze części i każdą po kolei cienko rozwałkować, a następnie wyciąć wzory. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać specjalnych odstępów, ciasteczka nie urosną. Piec w 190 stopniach przez ok. 12 min do ich zarumienia. Najładniej się pieką, jeśli mają podobne wielkości.
Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek. Można piec obie blaszki na raz, w takim wypadku należy ustawić piekarnik na termoobieg, a temperaturę na 180 stopni.

Żeby zrobić ciasteczkowe choinki, wykorzystałam foremki gwiazdki w różnych wielkościach. Upieczone wypieki przypudrowałam i układałam na siebie od największej do najmniejszej, sklejając je gęstym lukrem.

Smacznego!

ciastka 
Choinki z ciastek. Fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok