Prosty przepis na ciasto ze świeżymi owocami
Do ciasta można dodać jabłka. Doskonale nadają się do niego również owoce sezonowe fot. Katarzyna Smól
Składniki
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3 duże jajka (w Norwegii rozmiar L)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 łyżka octu winnego (można też użyć jabłkowego)
– 3 jabłka
– jedno pokrojone w kostkę, dwa w plasterki)
– 1/2 łyżeczki cynamonu plus (jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– kilka płatków zimnego masła
Sposób przygotowania
Formę keksową o dł. ok. 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z cynamonem i kardamonem. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, tylko lekko je dociskając.
Na koniec na jabłkach można położyć wiórki masła i całość posypać cukrem trzcinowym. Dzięki temu ciasto ładnie się zrumieni, a cukier skarmelizuje. Jednak jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie, możecie te dwa końcowe składniki pominąć.
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 min. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy szarlotka na pewno nie jest w środku surowa. Jeśli patyczek jest oblepiony surową masą, a wierzch ciasta jest już mocno przypieczony, można nakryć wypiek folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec kolejnych kilka minut.
Polecam użyć do tego ciasta kwaśnych jabłek. Gotowe, ostudzone ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis zainspirowany tekstem z bloga White Plate.
To może Cię zainteresować