Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Prosty przepis na ciasto ze świeżymi owocami

Katarzyna Smól

07 maja 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Prosty przepis na ciasto ze świeżymi owocami

Do ciasta można dodać jabłka. Doskonale nadają się do niego również owoce sezonowe fot. Katarzyna Smól

Tym razem coś na słodko. Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, którzy uwielbiają domowe ciasto. Wystarczy dodać do niego świeże owoce i podwieczorek gotowy!
Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce sezonowe. Ważne, aby dodatki były świeże i mało wodniste. My dodaliśmy jabłka. Jeżeli też macie ochotę na szarlotkę, starajcie się wybierać jabłka norweskie albo importowane polskie. Bardzo soczyste jabłka argentyńskie niestety źle smakują wypadają w tego typu ciastach.

Składniki

–  1/2 szklanki cukru
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
–  3 duże jajka (w Norwegii rozmiar L)
–  1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 łyżka octu winnego (można też użyć jabłkowego)
–  3 jabłka
– jedno pokrojone w kostkę, dwa w plasterki)
–  1/2 łyżeczki cynamonu plus (jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki kardamonu
–  1 łyżka cukru trzcinowego
– kilka płatków zimnego masła

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich olej i ocet. Całość miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Cały czas mieszać. Następnie do gładkiej masy dodać pokrojone w kostkę jabłka i znów przemieszać całość łyżką.

Formę keksową o dł. ok. 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z cynamonem i kardamonem. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, tylko lekko je dociskając.

Na koniec na jabłkach można położyć wiórki masła i całość posypać cukrem trzcinowym. Dzięki temu ciasto ładnie się zrumieni, a cukier skarmelizuje. Jednak jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie, możecie te dwa końcowe składniki pominąć.

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 min. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy szarlotka na pewno nie jest w środku surowa. Jeśli patyczek jest oblepiony surową masą, a wierzch ciasta jest już mocno przypieczony, można nakryć wypiek folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec kolejnych kilka minut.

Polecam użyć do tego ciasta kwaśnych jabłek. Gotowe, ostudzone ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis zainspirowany tekstem z bloga White Plate.
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok