Proste frytki... z marchewki

Frytki wcale nie muszą być zrobione z ziemniaka. Warto spróbować zdrowszej alternatywy tej przekąski i przyrządzić frytki z marchewki.
Składniki:
- 5-6 marchewek (w zależności od tego, jaką porcję frytek chcesz przygotować)
- oliwa (około 3 łyżek)
- sól
- przyprawy (np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój warzywa w słupki. Tak przygotowaną marchew, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z solą oliwą i przyprawami. Rozłóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć oliwę. Gotowe!
Pyszna przekąska sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek albo przekąska na jesienne filmowe wieczory lub spotkania ze znajomymi.
Do „marchewkowych” frytek można również zrobić sos. Prosty przepis na dip to połączenie kilku łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 ząbków czosnku, kolorowego mielonego pieprzu i odrobinę suszonej bazylii.
Smacznego!
źródło zdjęcia frontowego: fotolia.com

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.