Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Proste frytki... z marchewki

agnieszka.kujawa@mojanorwegia.pl

10 października 2015 07:00

Kopiuj link
Proste frytki... z marchewki


Dzisiaj prezentujemy coś dla wszystkich miłośników pieczonych przekąsek.


Frytki wcale nie muszą być zrobione z ziemniaka. Warto spróbować zdrowszej alternatywy tej przekąski i przyrządzić frytki z marchewki.


Składniki:

- 5-6 marchewek (w zależności od tego, jaką porcję frytek chcesz przygotować)
- oliwa (około 3 łyżek)
- sól
- przyprawy (np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie)


Sposób przygotowania:


Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój warzywa w słupki. Tak przygotowaną marchew, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z solą oliwą i przyprawami. Rozłóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć oliwę. Gotowe!

Pyszna przekąska sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek albo przekąska na jesienne filmowe wieczory lub spotkania ze znajomymi.

Do „marchewkowych” frytek można również zrobić sos. Prosty przepis na dip to połączenie kilku łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 ząbków czosnku, kolorowego mielonego pieprzu i odrobinę suszonej bazylii.


Smacznego!


źródło zdjęcia frontowego: fotolia.com
❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok