Porzeczkowe babeczki

Czarne porzeczki są tu wcześniej utarte z cukrem, możecie także dodać kawałek innego słodkiego owocu np. brzoskwini, jeśli tak lubicie. Życzę wszystkiego smacznego :)
Składniki:
- 120 g miękkiego masła;
- 3/4 szklanki cukru w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 3 jajka;
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek plus 1-2 łyżki cukru;
- 1/4 szklanki mleka.

Przygotowanie:
Porzeczki przecieram w szklance razem z cukrem, nie za mocno, tak aby część z nich puściła sok i rozpuściła cukiere, a część została w całości. Masło miksuję na puszystą masę. Dodaję cukier i dalej miksuję. Następnie dodaję jajka i mleko i po połączeniu składników dodaję mąkę z proszkiem. Ciasto nakładam do papilotek w formie na muffinki na 3/4 wysokości. Na wierzch nakładam płaską łyżeczkę porzeczek. Można je lekko zmieszać widelcem z ciastem. Piekę ok. 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.


Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje Gotowanie w Norwegii
zdjęcie: Katarzyna Smól

To może Cię zainteresować