Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

11
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Polska obok Portugalii, Norwegia na szarym końcu. Wybrali najsmaczniejsze kuchnie na świecie

Emil Bogumił

07 stycznia 2023 19:05

Udostępnij
na Facebooku
Polska obok Portugalii, Norwegia na szarym końcu. Wybrali najsmaczniejsze kuchnie na świecie

Wśród najlepszych kuchni i dań znalazły się potrawy z całego świata. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa

Włochy, Grecja i Hiszpania to ojczyzna najlepszej kuchni na świecie, wynika z najnowszego rankingu TasteAtlas Awards 2022. W kategorii dań regionalnych najsmaczniejsze okazały się potrawy z Chin, Brazylii i Portugalii. Polskę ulokowano na 14. pozycji.
W kuchni znad Wisły doceniono m.in. bundz, kiełbasę myśliwską, sernik, kapustę zasmażaną, rosół, polędwicę i pierogi. Polskie dania znalazły się także w zestawieniu 100 potraw, których należy spróbować. 16. lokatę zajęły pierogi ruskie, a 66. kotlet schabowy. Twórcy przewodnika Taste Atlas przyznali kuchni 4,44 punktów na 5,00. Podobne noty uzyskała Portugalia (4,47), Brazylia (4,49), Chiny (4,49) oraz Niemcy (4,37) i Indonezja (4,37).

Norwegia na końcu stawki

W rankingu uwzględniono kuchni 95 państw. Ostatnią lokatę zajęła Norwegia. Eksperci Taste Atlas przyznali jej 3,58/5,00 punktów. Niska nota związana jest z negatywną oceną m.in. lutefisk (2,4), sodd (2,9) czy Kvæfjordkake (3,1). Większość tradycyjnych dań, takich jak pieczona głowa barana, pozostała bez recenzji ekspertów przewodnika. W zestawieniu najlepszych dań świata nie znalazła się żadna z potraw kraju fiordów. Wysoką ocenę otrzymały łosoś norweski (4,7) oraz lefse (4,0) i norweskie klopsiki (4,0).
Lefse to norweska odmiana naleśników z dodatkiem ziemniaków. Stanowią odmianę podpłomyków.

Lefse to norweska odmiana naleśników z dodatkiem ziemniaków. Stanowią odmianę podpłomyków. Fot. Stacy Spensley (Flickr.com, CC BY 2.0)

W rankingu TasteAtlas Awards 2022 zwyciężyła kuchnia włoska, na czele z parmezanem, prosciutto, ndują oraz risotto i Pesto Genovese. Czołową trójkę uzupełniły Hiszpania oraz Grecja. Na kolejnych miejscach zestawienia uwzględniono Japonię, Indie, Meksyk, Turcję, USA, Francję i Peru. W rankingu najlepszych dań zwyciężyło japońskie karē (curry w japońskim stylu), przed brazylijskim picanha (steki wołowe) i portugalskim Amêijoas à Bulhão Pato (małże w sosie). 

Źródło: Taste Atlas, MojaNorwegia.pl
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok