Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Planujesz grilla? Norweski Instytut Zdrowia ostrzega: uważaj na surowe mięso Kuchnia
Magda Berbeć 12 sierpnia 2017
08:00

Planujesz grilla? Norweski Instytut Zdrowia ostrzega: uważaj na surowe mięso

Skomentuj
Na surowe mięso trzeba uważać zwłaszcza teraz, kiedy sezon grillowy trwa w najlepsze. pixabay.com - CC0 Creative Commons
Według raportu przygotowanego przez Norweski Instytut Zdrowia (Folkehelseinstituttet) liczba osób, które w 2016 roku zaraziły się groźnym szczepem bakterii E. coli w Norwegii była rekordowo wysoka. Z czego to wynika i na co powinniśmy uważać?
Roczny raport Folkehelseinstituttet wykazał, że w 2016 roku aż 239 Norwegów dotknęła infekcja spowodowana jedną z najgroźniejszych odmian bakterii E.coli – EHEC. W stosunku do poprzednich lat to niepokojący wzrost – w 2015 problem dotknął 221 osób, a w 2014 roku jedynie 151. Przed bakterią E.coli można stosunkowo łatwo się uchronić – trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej higienie i ostrożności podczas przygotowywania potraw. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy tak bardzo lubimy organizować grille.
Reklama

Jak uniknąć zagrożenia?

Każdy kto lubi grillować albo po prostu często spożywa mięso, powinien pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą uchronić przed niebezpieczeństwem – to właśnie surowe mięso może bowiem okazać się źródłem bakterii.

EHEC – szczep bakterii E. coli produkujący silne toksyny, które mogą zagrozić bezpieczeństwu ludzkiego zdrowia poprzez wywołanie chorób układu pokarmowego i moczowego, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.

Zapytaliśmy Folkehelseinstituttet, jakich rad udzieliliby osobom, które chcą być bardziej ostrożne. Oto one:
  1. Dokładnie dbaj o higienę rąk.
  2. Nie używaj tych samych sztućców do nakładania jedzenia na grilla i zdejmowania go z rusztu.
  3. Używaj innych sztućców do przygotowywania mięsa i dodatków.
  4. Kiedy jesteś za granicą: usmaż, ugotuj, obierz albo zapomnij (nor. Hvis du er i utlandet: Stek det, kok det, skrell det eller glem det)
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas