Kuchnia
Placuszki z norweskim twarożkiem

Smaczny pomysł na podwieczorek lub deser.
Dziś zaprezentuję Wam przepis na lekkie placuszki, które są tak pyszne, że błyskawicznie znikają ze stołu. Na szczęście równie szybko się je przygotowuje i można od razu zrobić drugą porcję. Do zrobienia placuszków użyłam czegoś w rodzaju płynnego twarożku, o którym już kiedyś Wam pisałam. "Frisk", bo nim mowa, jest zupełnie inny od polskiego twarogu, ale warto go wypróbować.
- 1,5 szklanki twarożku Frisk
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

fot. Katarzyna Smól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składnik mieszam ze sobą i smażę na patelni bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Jeśli macie dodatkową chwilę, możecie oddzielić białka od żółtek, ubić pianę i dodać ją do połączonych składników. Placki podaję z owocami, cukrem pudrem i dżemem (jako dodatek idealnie nadaje się rabarbarowy). Smacznego!
Przepis przygotowała i zdjęcia zrobiła Katarzyna Smól, autorka bloga Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama

To może Cię zainteresować
13