Smaczny pomysł na podwieczorek lub deser.
Dziś zaprezentuję Wam przepis na lekkie placuszki, które są tak pyszne, że błyskawicznie znikają ze stołu. Na szczęście równie szybko się je przygotowuje i można od razu zrobić drugą porcję. Do zrobienia placuszków użyłam czegoś w rodzaju płynnego twarożku, o którym już kiedyś Wam pisałam. "Frisk", bo nim mowa, jest zupełnie inny od polskiego twarogu, ale warto go wypróbować.
Składniki:
- 1,5 szklanki twarożku Frisk
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
fot. Katarzyna Smól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składnik mieszam ze sobą i smażę na patelni bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Jeśli macie dodatkową chwilę, możecie oddzielić białka od żółtek, ubić pianę i dodać ją do połączonych składników. Placki podaję z owocami, cukrem pudrem i dżemem (jako dodatek idealnie nadaje się rabarbarowy). Smacznego!
zdjęcie: Katarzyna Smól