Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Placki z cukinii

Katarzyna Smól

28 marca 2015 06:51

Kopiuj link
Placki z cukinii


Tym razem skusiłam się na przepis Michel Moran z programu Doradca Smaku.

Moje dzieciaki uwielbiają oglądać Pana, który gotuje smacznie, szybko i do tego tak śmiesznie mówi :) Przy okazji dyskutujemy o tym, jak fajne jest odkrywanie nowych smaków, no i że mówienie w obcym języku nie jest takie proste. Wracając do dania - placki są bardzo smaczne, ale proponuję pominąć curry, które jest w oryginalnym przepisie. Wydaje mi się zupełnie zbędne. Lepiej zastąpić je ulubionymi ziołami, albo dodać więcej słonego sera.

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 70 g parmezanu (w mojej okolicy to produkt właściwie nie do zdobycia, zastąpiłam go Gran Biraghi)
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kurkuma i wspomniane wcześniej curry
  • olej do smażenia

Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Cukinię starłam na grubych oczkach i odłożyłam na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jajka roztrzepałam, dodałam przyprawy. Dodałam do nich starte sery, cebulę, cukinię oraz mąkę. Wymieszałam do połączenia składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkie ilości tłuszczu smażyłam placki z obu stron. Odkładałam je na papierowy ręcznik.

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Tuż przed podaniem włożyłam na kilka minut do ciepłego piekarnika. Warto to zrobić, alby placki były chrupiące i nie za bardzo wilgotne w środku.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.


❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok