Kuchnia
Placki z cottage cheese i otrębami
2

Dziś pyszne i zdrowe placki. Placki, które uwielbiają moje dzieci i które z czystym sumieniem serwuję na obiad, a nie na deser. Są mięciutkie, delikatne, ale też sycące. Polecam nie tylko dla dzieci.
Składniki:
- 2 jajka;
- 1 szklanka maślanki (kulturmelk) lub zamiennie 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
- 100 g twarożku, może być cottage cheese odsączony i rozdrobniony widelcem;
- 1 i 1/2 szklanki mąki;
- 50 g otrębów np. owsianych (kli);
- 4 łyżki cukru (możecie nawet mniej jeśli twarożek nie jest kwaśny);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- olej do smażenia.

Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od białek. Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijam na sztywną pianę. Żółtka mieszam z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam. Placki smażę na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
P.S. placki można wzbogacać ulubionymi dodatkami. Czasami zamiast otrębów używam namoczone lub chrupkie, drobne płatki owsiane.


Smacznego!
Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
P.S. placki można wzbogacać ulubionymi dodatkami. Czasami zamiast otrębów używam namoczone lub chrupkie, drobne płatki owsiane.


Smacznego!
Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama
To może Cię zainteresować
13
10-11-2014 02:45
0
0
Zgłoś
01-11-2014 14:01
3
0
Zgłoś