Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Pieczona ryba na purée z groszku – pomysł na łatwy i pyszny sobotni obiad

Katarzyna Smól

11 czerwca 2016 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Pieczona ryba na purée z groszku – pomysł na łatwy i pyszny sobotni obiad

Pieczony dorsz lub czarniak idealnie komponuje się z delikatnym groszkowym puree fot. Katarzyna Smól

Aromatyczny dorsz lub czarniak upieczony na złocisty kolor. Do tego delikatny krem z groszku i cebulki. Dzielimy się inspiracją na weekendowy obiad!
Uwielbiam ryby, a te w Norwegii uważam za najsmaczniejsze. Najlepiej smakują z własnego połowu, ale i te zakupione w lokalnym sklepie nie pozostają w tyle. Z moich doświadczeń wynika, że ryby w norweskich sklepach są świeże i smaczne. Bardzo dba się tu również o jakość owoców morza, a przy odrobinie szczęścia, można je zakupić w bardzo dobrej cenie.

Składniki:

– 500 g filetu z dorsza lub czarniaka
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 1 koper włoski
– 2 łyżki pestek dyni podprażone na suchej patelni
–1 ząbek czosnku
–  liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– kolendra w zmielonych ziarnach
– sól, pieprz
– kilka gałązek koperku
– mały por

Składniki na purée:

– 300 g mrożonego groszku
– 2 łyżki chrzanu (w Norwegii kupicie go w tubce na dziale z warzywami)
–1 cebula
– 3 łyżki crème fraîche (francuskiej, lekko kwaśnej śmietany)
– 50 g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
Przed pieczeniem trzeba nasmarować oliwą naczynie żaroodporne.
Przed pieczeniem trzeba nasmarować oliwą naczynie żaroodporne.
fot. Katarzyna Smól
Gotowe danie można przyozdobić koperkiem
Gotowe danie można przyozdobić koperkiem
fot. Katarzyna Smól

Sposób przygotowania:

Mleko wlać do garnuszka, dodać wszystkie przyprawy, czosnek, por i gałązki koperku. Podgrzać, nie trzeba gotować. Odstawić do ostygnięcia. Rybę podzielić na kawałki i natrzeć solą. Do chłodnego mleka z przyprawami dodać rybę i odstawić na co najmniej godzinę. Przed pieczeniem nasmarować oliwą naczynie żaroodporne. Koper włoski pociąć na grube plastry i ułożyć na dnie naczynia. Na koprze ułożyć rybę (nie trzeba szczególnie odsączać i nie zalewać mlekiem).

Na rybie ułożyć cienkie plasterki masła, a następnie cytryny. Wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 min. Przez ostatnie 5 min. warto piec w wyższej temperaturze z funkcją grill. Ryba powinna upiec się na złoto, ale nie może przebywać w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschła.

Przed upieczeniem ryby należy przygotować purée z groszku. W tym celu musimy najpierw posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli trzeba następnie dodać mrożony groszek, dodać 2 łyżki wody i dusić ok. 5 min. aż groszek stanie się miękki. Następnie dodać chrzan, śmietankę, sól i sok z cytryny. Całość zblendować na krem.

Upieczoną rybę podajemy z ciepłym purée, świeżymi gałązkami koperku lub kolendry oraz podprażonymi pestkami dyni. Do dania będzie pasował także brokuł. Rybę możecie podać dodatkowo z cytrynowym sosem balsamicznym. Jeśli wolicie bardzo obfite porcje, możecie dodać grzanki, ale także po prostu pieczone ziemniaczki.

Smacznego!
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok