Kuchnia
Pieczona ryba na purée z groszku – pomysł na łatwy i pyszny sobotni obiad

Pieczony dorsz lub czarniak idealnie komponuje się z delikatnym groszkowym puree fot. Katarzyna Smól
Aromatyczny dorsz lub czarniak upieczony na złocisty kolor. Do tego delikatny krem z groszku i cebulki. Dzielimy się inspiracją na weekendowy obiad!
Uwielbiam ryby, a te w Norwegii uważam za najsmaczniejsze. Najlepiej smakują z własnego połowu, ale i te zakupione w lokalnym sklepie nie pozostają w tyle. Z moich doświadczeń wynika, że ryby w norweskich sklepach są świeże i smaczne. Bardzo dba się tu również o jakość owoców morza, a przy odrobinie szczęścia, można je zakupić w bardzo dobrej cenie.
Składniki:
– 500 g filetu z dorsza lub czarniaka
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 1 koper włoski
– 2 łyżki pestek dyni podprażone na suchej patelni
–1 ząbek czosnku
– liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– kolendra w zmielonych ziarnach
– sól, pieprz
– kilka gałązek koperku
– mały por
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 1 koper włoski
– 2 łyżki pestek dyni podprażone na suchej patelni
–1 ząbek czosnku
– liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– kolendra w zmielonych ziarnach
– sól, pieprz
– kilka gałązek koperku
– mały por
Składniki na purée:
– 300 g mrożonego groszku
– 2 łyżki chrzanu (w Norwegii kupicie go w tubce na dziale z warzywami)
–1 cebula
– 3 łyżki crème fraîche (francuskiej, lekko kwaśnej śmietany)
– 50 g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
– 2 łyżki chrzanu (w Norwegii kupicie go w tubce na dziale z warzywami)
–1 cebula
– 3 łyżki crème fraîche (francuskiej, lekko kwaśnej śmietany)
– 50 g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko wlać do garnuszka, dodać wszystkie przyprawy, czosnek, por i gałązki koperku. Podgrzać, nie trzeba gotować. Odstawić do ostygnięcia. Rybę podzielić na kawałki i natrzeć solą. Do chłodnego mleka z przyprawami dodać rybę i odstawić na co najmniej godzinę. Przed pieczeniem nasmarować oliwą naczynie żaroodporne. Koper włoski pociąć na grube plastry i ułożyć na dnie naczynia. Na koprze ułożyć rybę (nie trzeba szczególnie odsączać i nie zalewać mlekiem).
Na rybie ułożyć cienkie plasterki masła, a następnie cytryny. Wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 min. Przez ostatnie 5 min. warto piec w wyższej temperaturze z funkcją grill. Ryba powinna upiec się na złoto, ale nie może przebywać w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschła.
Przed upieczeniem ryby należy przygotować purée z groszku. W tym celu musimy najpierw posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli trzeba następnie dodać mrożony groszek, dodać 2 łyżki wody i dusić ok. 5 min. aż groszek stanie się miękki. Następnie dodać chrzan, śmietankę, sól i sok z cytryny. Całość zblendować na krem.
Upieczoną rybę podajemy z ciepłym purée, świeżymi gałązkami koperku lub kolendry oraz podprażonymi pestkami dyni. Do dania będzie pasował także brokuł. Rybę możecie podać dodatkowo z cytrynowym sosem balsamicznym. Jeśli wolicie bardzo obfite porcje, możecie dodać grzanki, ale także po prostu pieczone ziemniaczki.
Smacznego!
Na rybie ułożyć cienkie plasterki masła, a następnie cytryny. Wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 min. Przez ostatnie 5 min. warto piec w wyższej temperaturze z funkcją grill. Ryba powinna upiec się na złoto, ale nie może przebywać w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschła.
Przed upieczeniem ryby należy przygotować purée z groszku. W tym celu musimy najpierw posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli trzeba następnie dodać mrożony groszek, dodać 2 łyżki wody i dusić ok. 5 min. aż groszek stanie się miękki. Następnie dodać chrzan, śmietankę, sól i sok z cytryny. Całość zblendować na krem.
Upieczoną rybę podajemy z ciepłym purée, świeżymi gałązkami koperku lub kolendry oraz podprażonymi pestkami dyni. Do dania będzie pasował także brokuł. Rybę możecie podać dodatkowo z cytrynowym sosem balsamicznym. Jeśli wolicie bardzo obfite porcje, możecie dodać grzanki, ale także po prostu pieczone ziemniaczki.
Smacznego!
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować