Pepperkaker, czyli tradycyjne świąteczne pierniczki [PRZEPIS]
![Pepperkaker, czyli tradycyjne świąteczne pierniczki [PRZEPIS]](https://images.mncdn.pl/images/slider/df4e68b5bcebd1d56727f72f06ae4fa785e09f5e.jpg?resizeimage=h:298,w:795,t:c?resizeimage=w:500,r:1.77,t:c)
Pachnące przyprawami, kruche, nie tylko smaczne, ale również ozdobne – świąteczne ciasteczka.
Pierniczki są jednymi z najbardziej świątecznych przysmaków. Można je kupić w każdym sklepie, ale po co, skoro upieczenie ich jest tak proste.
Jeśli nie macie ulubionego, pierniczkowego przepisu, wypróbujcie ten z książki ”Nytt på kakefatet” wydanej w 1954 roku.
fot. wikipedia.org
Składniki:
- 3 dl cukru
- 3 dl ciemnego syropu lub miodu
- 3 dl mleka lub śmietany
- 100g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody
- ok. 1 kg mąki
fot. printscreen z mormorsbeste.com
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj masło, cukier, syrop/miód i przyprawy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż się połączą.
- Dolej mleko/śmietanę i schłódź w lodówce.
- Następnie wsyp sodę do mąki, wlewaj powoli płyn i wyrabiaj ciasto (konsystencja nie powinna być zbyt twarda, jeśli jest za miękka, dosyp mąki).
- Gotowe, oprószone mąką ciasto włóż na cały dzień do lodówki
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj pierniczki o dowolnym kształcie.
- Rozgrzej piekarnik do 200-225 stopni i piecz ciastka około 5 minut.
fot. printscreen z mormorsbeste.com
fot. printscreen z mormorsbeste.com
Gotowe!
Pierniczki można przechowywać w zamykanej puszce lub słoju. Z czasem tylko zyskają one na smaku.
Źródła: mormorsbeste.com / wikipedia.org
Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free

To może Cię zainteresować