Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Pepperkaker, czyli tradycyjne świąteczne pierniczki [PRZEPIS]

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

30 listopada 2014 06:00

Kopiuj link
Pepperkaker, czyli tradycyjne świąteczne pierniczki [PRZEPIS]


Pachnące przyprawami, kruche, nie tylko smaczne, ale również ozdobne – świąteczne ciasteczka.


Pierniczki są jednymi z najbardziej świątecznych przysmaków. Można je kupić w każdym sklepie, ale po co, skoro upieczenie ich jest tak proste.

Jeśli nie macie ulubionego, pierniczkowego przepisu, wypróbujcie ten z książki ”Nytt på kakefatet” wydanej w 1954 roku.

pepperkaker

fot. wikipedia.org


Składniki:

 

  • 3 dl cukru
  • 3 dl ciemnego syropu lub miodu
  • 3 dl mleka lub śmietany
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 1 kg mąki

 

pepperkaker

fot. printscreen z mormorsbeste.com


Sposób przygotowania:

 

  1. Zmieszaj masło, cukier, syrop/miód i przyprawy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż się połączą.
  2. Dolej mleko/śmietanę i schłódź w lodówce.
  3. Następnie wsyp sodę do mąki, wlewaj powoli płyn i wyrabiaj ciasto (konsystencja nie powinna być zbyt twarda, jeśli jest za miękka, dosyp mąki).
  4. Gotowe, oprószone mąką ciasto włóż na cały dzień do lodówki
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj pierniczki o dowolnym kształcie.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200-225 stopni i piecz ciastka około 5 minut.

 

pepperkaker

fot. printscreen z mormorsbeste.com

pepperkaker

fot. printscreen z mormorsbeste.com


Gotowe!

Pierniczki można przechowywać w zamykanej puszce lub słoju. Z czasem tylko zyskają one na smaku.




Źródła: mormorsbeste.com / wikipedia.org

Zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free

 

  

❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij


Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok