Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Patriotyczny deser

Moje Gotowanie w Norwegii

03 maja 2014 06:03

Udostępnij
na Facebooku
1
Patriotyczny deser

"Witaj maj, piękny maj. U Polaków błogi raj"! Dzisiejsze święto warto spędzić wyjątkowo, jako dodatek proponujemy patriotyczny deser.


Składniki na 4 porcje::
- 2 opakowania kremfløte (objętość 3 dl. czyli 1 i ½ szklanki)
- 1 opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej (moja miała 125 g)
- ½ granatu
- szczypta czerwonego barwnika
- 2 łyżeczki cukru pudru

Najpierw rozpuszczam pół opakowania galaretki w 1 i ½ szklanki gorącej wody (3 dl.) i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy ostygnie ubijam 1 śmietankę (bez cukru!) i kiedy zaczyna przypominać bitą śmietanę, a z norweską śmietanką dzieję się to niemal błyskawicznie, wlewam do niej małą strużką rozpuszczoną galaretkę cały czas mieszając. Ubijam do momentu kiedy składniki są połączone, a masa gęsta. Od razu nakładam do naczyń, w których deser będzie podawany. Masa jest gęsta i podczas nakładania tworzą się przestrzenie z powietrzem, aby je zredukować uderzam kilka razy naczyniem o blat.

Patriotyczny deser


Odstawiam naczynia w chłodne miejsce. Pozostałą część galaretki rozrabiam w 1 i ¼ szklanki wody (2,5 dl.) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie zabieram się za granat. Tu technika dowolna, ja kroję go na ćwiartki i delikatnie nożem wydobywam wszystkie kawałeczki owocu. Granat układam na piance i zalewam zimną galaretką. Odstawiam do zastygnięcia.
Przed podaniem deseru ubijam śmietnę z drugiego opakowania - pół ubijam tylko z łyżeczką cukru pudru, drugie pół z cukrem pudrem i barwnikiem. Obie części nakładam do szpryc i wyciskam naprzemiennie na deser. Jeśli nie macie szprycy, możecie użyć plastikowej torebki z odciętym rogiem. Ubita śmietanka utrzymuje się na deserze nawet jeśli nałożycie ją kilka godzin wcześniej i wstawicie do lodówki.
Śmietankowa pianka ma konsystencję wedlowskiego ptasiego mleczka, tu o smaku malinowym. Możecie go także zrobić z większą ilością galaretki i rozłożyć do np. 6 pucharków.

Patriotyczny deser


Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Moje Gotowanie w Norwegii

 
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok