Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Orzechowe ciasto bez mąki

mojanorwegia@mojanorwegia.pl

07 lutego 2015 07:00

Kopiuj link
3
Orzechowe ciasto bez mąki


Bardzo lubię to ciasto, pełne aromatycznych orzechów i bardzo łatwe do wykonania.

W Polsce piekłam je na spodzie z wafli używanych najczęściej do przekładania słodkimi masami. W Norwegii ciężko było mi takie znaleźć dlatego użyłam cienkich niesłonych wafli, które czasem można znaleźć w sklepie na półkach z chrupkim pieczywem. Ciasto jest warte upieczenia nawet bez specjalnego spodu :)

Ciasto orzechowe
fot. Katarzyna Smól

Składniki:
- 250 g orzechów włoskich i laskowych zmielonych bardzo drobno, ale grubiej niż na mączkę
- 4 duże jajka (L)
- 230 g cukru
- aromat migdałowy
- wafle do wyłożenia formy (ewentualnie można zastąpić biszkoptami, cienkimi herbatnikami)

Ciasto orzechowe
fot. Katarzyna Smól

Jajka utarłam z cukrem, najpierw białka, potem do nich dodałam żółtka i dalej powoli ucierałam. Następnie do masy dodałam zmielone orzechy i przemieszałam do połączenia składników. Dno formy (u mnie kwadratowa 23x23 cm.) wyłożyłam waflami i wylałam na nie masę. Ciasto piekłam ok. 50 min. w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studziłam przez godzinę w piekarniku (musi podeschnąć jak beza).

Autorem przepisu jest koleżanka Ida. Smacznego :)

Ciasto orzechowe
fot. Katarzyna Smól

Więcej przepisów na stronie Moje gotowanie w Norwegii.


Zdjęcie frontowe: Katarzyna Smól




❤️ 0
😂 0
😢 0
😠 0
😮 0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


JOANNA KRAŚNICKA

14-02-2015 09:50

robiłam wczoraj to ciasto....za słodkie zdecydowanie za dużo cukru aż wykręca, poza tym suche, i nie napisałaś czy na góre też dać wafle wiec nie dałam i powstała fajna skorupka dobra i wygladała ładnie gorzej jak zaczęłam kroić prawie całe ciasto popękała więc aż wstyd podać gościom... zjemy bo w smaku dobre ale reszta do bani...niedopracowany przepis...

Jan .

07-02-2015 12:51

A diabli je wiedzą jak się nazywają, wyglądają jak wafle. Na pewno dostaniesz je w każdym dużym RIMI, a skoro tak to napewno są i w KIWI i w REMIE i w całej reszcie...

Karolina R

07-02-2015 08:35

Jak nazywaja sie te wafle?

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok