Zaskakująca oferta Pożyczki z Norwegii Nawet 500 000 NOK Effektiv rente: 14,15%, 100 000kr over 5 år, kost 37 120kr, total kost 137 120kr Poznaj ofertę
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Norweskie potrawy wigilijne Kuchnia
Helena Stanisławczyk-Luto 23 grudnia 2013
09:38

Norweskie potrawy wigilijne

4
Skomentuj

Julemat, czyli co Norwegowie jedzą w Wigilię. Dania główne i przystawki.




W Norwegii Boże Narodzenie jest nazywane krótkim słowem „Jul". Nazwa pochodzi od „jól, yule" - pogańskiego święta, które było obchodzone mniej więcej na przełomie grudnia i stycznia. W tym okresie Skandynawowie świętowali przesilenie zimowe, „odrodzenie" słońca i wydłużenie dnia. Z nadejściem chrześcijaństwa niektóre zwyczaje zostały spacyfikowane lub zabronione, zaś niektóre pozostały i przetrwały do dziś. Takie współczesne tradycje, jak zdobienie domu zielonymi roślinami, warzenie piwa czy serwowanie szynki sięgają swoimi korzeniami zamierzchłych pogańskich czasów.



Norweski Jul - cechy szczególne


Bez względu na to, że świąteczne zwyczaje w Polsce i Norwegii są różne, jednak w obu krajach podczas Wigilii przy stole zasiada cała rodzina. Nie brakuje jedzenia, prezentów i wspólnej modlitwy.

I jeśli na polskich stołach w Wigilię goszczą wyłącznie bezmięsne dania, to podczas norweskiego Juleaften tłuste jedzenie spotyka się z serdeczną aprobatą. Juleribbe - wieprzowe żeberka są najpopularniejszym świątecznym daniem w Norwegii. Można je spotkać na stołach prawie 60% mieszkańców.

Kolejną osobliwością jest zróżnicowanie dań w zależności od tradycji i regionu. Na przykład, we Wschodniej i Środkowej Norwegii najczęściej serwuje się wieprzowe żeberka. W Zachodniej i Północnej Norwegii preferują pinnekjøtt, jagnięce żeberka wędzone na brzozowych gałązkach.

Poza tym dużą popularnością cieszą się dania rybne, szczególnie z dorsza i halibuta. Tradycyjną wigilijną potrawą jest lutefisk - sztokfisz namoczony w wodzie z sodą, który potem jest gotowany i czasami opiekany na grillu.

2_lutefisk.jpg
foto: wikipedia.org


Turyści muszą pamiętać, że większość sklepów i firm jest zamknięta od południa 24 grudnia aż do 26 grudnia.



Świąteczne dania główne


Ribbe. Pieczone wieprzowe żeberka z chrupiącą złocistą skórką. Szacuje się, że w okresie Świąt Norwegowie zjadają ok. 3 tysięcy ton żeberek. Tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, kiedy potrawa grała ważną rolę w świętowaniu vinterblotet. W nordyckiej mitologii uważano, że wojownicy Walhalli spożywali żeberka z mitycznego knura Saerimne przed rozpoczęciem walki.

Ribbe zazwyczaj podaje się z kiszoną kapustą, gotowanymi ziemniakami, świątecznymi kiełbaskami, klopsikami i sosem.


3_svineribbe.jpg
foto: Anne Liv Ekroll/NRK




Pinnekjøtt. Solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce, z reguły na ogniu z brzozowych gałązek (bjørkepinner). Stąd pochodzi ich nazwa. Podawane z kiełbaskami oraz purée z ziemniaków i brukwi.

Danie cieszyło się dużą popularnością jeszcze w starych farmerskich społecznościach Norwegii, kiedy suszenie i solenie były pewnymi sposobami na przechowanie żywności. Status dania świątecznego żeberka zyskały ze względu na dużą zawartość tłuszczu, co w przeszłości było szczególnie wysoko cenione.


pinnekjott
foto: commons.wikimedia.org


Indyk. Zyskuje w Norwegii coraz większą popularność i coraz częściej występuje na świątecznych stołach, przeważnie w miastach. Z nadzieniem lub bez, zazwyczaj jest serwowany w towarzystwie brukselki, kalafiora, jabłek, winogron lub suszonych śliwek, a nawet z sałatką Waldorf, w sosie z porto.

Dorsz. Spożywanie świeżego dorsza w czasie uczty wigilijnej ma długą tradycję, zwłaszcza wzdłuż wybrzeża Norwegii Południowej. Ryba gotowana w posolonej wodzie jest podawana z ziemniakami, warzywami korzennymi i sosem z czerwonego wina.

Juleskinke. Świąteczna szynka niechybnie pojawi się na stole, jeśli nie w trakcie Wigilii, to podczas świątecznego śniadania. Szynkę serwuje się na zimno lub upieczoną w piekarniku.

juleskinke
foto: wikipedia.org



Smalahove.
Głowa jagnięcia. Danie szczególnie popularne w gminie Voss, gdzie są urządzane mistrzostwa w jedzeniu smalahove. Pomysł na danie zrodził się z niechęci do wyrzucania jakichkolwiek odpadków. Kiedyś traktowane było jako zwyczajny posiłek. Teraz uważane za rarytas i ciekawostkę turystyczną.

Mięso jest solone, czasami wędzone i suszone. Następnie gotowane i podawane z purée z ziemniaków i brukwi. Zjada się całość, a niektórzy jedzą również oczy.


smalahove
foto: commons.wikimedia.org




Przystawki

Julepølse. Wieprzowa kiełbasa doprawiona goździkami, ziarnami gorczycy, imbirem i/lub gałką muszkatołową. Często podawana do żeberek.

Kålrotstappe. Purée z brukwi, zazwyczaj podawane z pinnekjøtt.



Źródło: Wikipedia.org, Visitnorway.com, Aktivioslo.no
Zdjęcie frontowe: wikipedia.org



 
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Joanna Warecka
Joanna Warecka 24-12-2013 21:24

Szanowni autorzy! Bardzo powazam Wasze artykuly i caly portal, ale majac do dyspozycji tylu ludzi w Norwegii, mozna nas *Czytelnikow*, zapytac o zdanie! Wiec pamietajcie, surkål jest podobna do kiszonej kapusty, ale kiszona kapusta to nie jest! A szkoda, bo za kapusta kiszona sie tu teskni! Pozdrawiam

5
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Piotr Z
Piotr Z 24-12-2013 08:43

Lindemans napisał:
Fantomas napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norweskie potrawy wigilijne
Nie psujcie ludziom apetytu przed poslka Wigilia opisem tych niejadalnych potraw.


Przyszlo Ci do glowy (pytam z grzecznosci, bo i tak wiem, ze nie), ze dla innych pierogi ze smierdzaca kapusta i grzybami zbieranymi w lesie, albo karp smierdzacy blotem moze byc absolutnie niejadalny ?

Gwoli wyjasnienia - nie mam nic przeciwko potrawom, ktore wymienilam, ale warto by pomyslec, poki sie skrytykuje inne tradycje, czy te wlasne nie wzbudzaja w innych odruchu wymiotnego...



   Genialne. Przypomniało mi to pewne zdarzenie z czasów, kiedy mieszkałem w kolektywie. Szykując sobie obiad, odgrzewałem gołąbki . Jeden z lokatorów, biały inaczej, zajmował pokój przy kuchni. Kiedy dotarł do niego wspaniały aromat tej potrawy, wybiegł z pokoju mrucząc coś pod nosem w swoim języku (zapewne zaklęcia voodoo, bądź zwyczajne przekleństwa) i pootwierał wszystkie dostępne mu okna. Następnie zamknął się u siebie, uszczelniwszy otwory wentylacyjne w drzwiach. Widok wyrazu bezgranicznego obrzydzenia na jego twarzy - bezcenny . Więc...
   Wracając do artykułu, żeberka i kiełbasa są OK, reszta, jak kto lubi.

2
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Anna Bak
Anna Bak 23-12-2013 18:03

Fantomas napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norweskie potrawy wigilijne
Nie psujcie ludziom apetytu przed poslka Wigilia opisem tych niejadalnych potraw.


Przyszlo Ci do glowy (pytam z grzecznosci, bo i tak wiem, ze nie), ze dla innych pierogi ze smierdzaca kapusta i grzybami zbieranymi w lesie, albo karp smierdzacy blotem moze byc absolutnie niejadalny ?

Gwoli wyjasnienia - nie mam nic przeciwko potrawom, ktore wymienilam, ale warto by pomyslec, poki sie skrytykuje inne tradycje, czy te wlasne nie wzbudzaja w innych odruchu wymiotnego...

3
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas