Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Murzynek z dżemem

Katarzyna Smól

07 października 2014 09:05

Udostępnij
na Facebooku
4
Murzynek z dżemem


Dziś mam dla Was pyszny murzynek z dodatkiem dżemu. Jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy może być za każdym razem nieco inny w zależności od tego jaki smak dżemu wybierzecie.


Dziś prezentuję Wam ciasto z dżemem jeżynowym. Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson, ale nieco go zmieniłam, aby pasował do rzadkich norweskich dżemów.

Murzynek z dżemem

Składniki:

  • 125 g masła;
  • 150 g mąki;
  • 230 g dżemu owocowego;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 100 g cukru (można więcej jeśli użyjecie mało słodkiego dżemu);
  • szczypta soli;
  • 2 jajka (rozmiar L);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Masło roztopiłam i rozpuściłam w nim czekoladę. Kiedy trochę przestygło dodałam dżem i cukier, wymieszałam. Następnie dodałam do tej masy roztrzepane jajka i znów przemieszałam. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem i solą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia składników.

Murzynek z dżemem
Murzynek z dżemem

Ciasto wlałam do małej keksówki i piekłam 55 min. w 180 stopniach. Ciasto można zaserwować z sosem zrobionym z jeżyn i cukru (można użyć mrożonych owoców). Smacznego :)


Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


kamag kamag

12-10-2014 11:22

Zrobiłam z norweskim dżemem borówkowym - pycha!

Paweł Staniecki

08-10-2014 19:22

zaraz ktoś się odezwie ze nazwa nie jest poprawna politycznie ~~

Beata M

07-10-2014 10:10

trzeba sprobowac

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok