Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

11
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Muffinki z norweskim twarożkiem

mojanorwegia@mojanorwegia.pl

04 lutego 2015 09:01

Udostępnij
na Facebooku
Muffinki z norweskim twarożkiem


Oto przepis na pyszne muffinki z dodatkiem twarożku.

Postanowiłam przetestować norweski twarożek, który kilka osób polecało mi do sernika. Przypomina bardziej serek homogenizowany niż twaróg, nawet ten zmielony, dlatego jeszcze nie wiem, czy sprawdzi się do tradycyjnego sernika. W muffinkach efekt jest bardzo smaczny i na pewno sięgnę po niego jeszcze nie raz.  

Twarożek
fot. Katarzyna Smól

Składniki na 10 szt.: 
- 100 g twarożku (u mnie ten prezentowany na zdjęciu, ma konsystencję serka homogenizowanego) 
- 150 g cukru + 25 g 
- 200 g mąki 
- szczypta soli 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 duże jajka (L) 
- 1/3 szklanki oleju 
- 2 łyżki mleka 

Twarożek wymieszałam z 25 g cukru. Składniki na muffinki połączyłam - najpierw mokre, do nich dodałam suche i wymieszałam, nie musiałam do tego używać miksera. Ciasto na muffinki nakładałam do formy na muffinki do ok. 3/4 wysokości. Następnie w każdej muffince zrobiłam wgłębienie, do którego nałożyłam po łyżeczce twarożku. Muffinki piekłam w 170 stopniach przez ok. 30 min. Gotowe i ostudzone posypałam mieszanką kakao i cynamonu, a kilka sztuk dla dzieci pokruszonym oreo. 

Smacznego.


Muffinki 
fot. Katarzyna Smól


Muffinki
fot. Katarzyna Smól


Autorką przepisu jest Katarzyna Smól --> Moje gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok