Kuchnia
Muffinki z norweskim twarożkiem

Oto przepis na pyszne muffinki z dodatkiem twarożku.
Postanowiłam przetestować norweski twarożek, który kilka osób polecało mi do sernika. Przypomina bardziej serek homogenizowany niż twaróg, nawet ten zmielony, dlatego jeszcze nie wiem, czy sprawdzi się do tradycyjnego sernika. W muffinkach efekt jest bardzo smaczny i na pewno sięgnę po niego jeszcze nie raz.

fot. Katarzyna Smól
Składniki na 10 szt.:
- 100 g twarożku (u mnie ten prezentowany na zdjęciu, ma konsystencję serka homogenizowanego)
- 150 g cukru + 25 g
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka (L)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki mleka
Twarożek wymieszałam z 25 g cukru. Składniki na muffinki połączyłam - najpierw mokre, do nich dodałam suche i wymieszałam, nie musiałam do tego używać miksera. Ciasto na muffinki nakładałam do formy na muffinki do ok. 3/4 wysokości. Następnie w każdej muffince zrobiłam wgłębienie, do którego nałożyłam po łyżeczce twarożku. Muffinki piekłam w 170 stopniach przez ok. 30 min. Gotowe i ostudzone posypałam mieszanką kakao i cynamonu, a kilka sztuk dla dzieci pokruszonym oreo.
Smacznego.

fot. Katarzyna Smól

fot. Katarzyna Smól
Autorką przepisu jest Katarzyna Smól --> Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól

To może Cię zainteresować
8