Kuchnia
Muffinki z bananami

W dziejszym kąciku kulinarnym prezentujemy przepis na szybkie muffinki. Znów gotujemy na słodko choć z bananami zamiast z owocami lata.
Muffinki z bananami
W moim domu trudno znaleźć amatora bardzo dojrzałych bananów. Ponieważ nie lubię kiedy cokolwiek się kuchni marnuje, mam pod ręką kilka przepisów, do których dojrzałe banany pasują idealnie. Dziś proponuję przepis na szybkie muffinki.

Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- jogurt waniliowy Go`morgen z orzeszkami
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 50 g posiekanej czekolady

W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier i banany, które rozgniatam widelcem na mus. Następnie dodaję jogurt (bez orzeszków) i jajka, mieszam widelcem do połączenia składników. Potem dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i ponownie mieszam widelcem. Na koniec wsypuję orzeszki z jogurtu i posiekaną czekoladę, mieszam. Ciasto nakładam do papilotek umieszczonych w formie na muffinki (to ciasto jest za rzadkie, aby piec je tylko w papilotkach). Piekę 20 min. w 180 stopniach.
Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama

To może Cię zainteresować